Wat is er gebeurd met William Tapper?

Een vriendschap – Clare Chambers – Vertaling: Erica Feberwee – De Fontein – 398 blz.

Soms duurt het een aantal boeken voordat een schrijver zijn draai vindt. Dat geldt ook voor Clare Chambers. Ik denk dat ze die gevonden heeft. Haar vorige boek Geluksmomenten dat in de jaren vijftig speelt en dit boek dat ruwweg begint in het midden van de jaren dertig tot in 1964 zijn daar een voorbeeld van. Haar eerste boeken hadden een romantische inslag, maar die heeft ze losgelaten. Geluksmomenten en Een vriendschap zijn romans die een breder publiek aanspreken. Ik denk ook dat ze haar favoriete tijd heeft ontdekt. De meer ongecompliceerde jaren vijftig en zestig waarin er nog geen sociale media waren en de berichten nog via kranten en televisie tot ons kwamen. Af en toe schemert haar onderzoek naar die tijd er wel wat doorheen, maar storend is dat niet.

Helen

Hoofdpersoon is Helen Hansford, ze is vierendertig, ongetrouwd en creatief therapeut in een psychiatrische instelling. Ze heeft een relatie met dokter Gil Rudden, die ook in de instelling werkt. Dat is een van de twee vriendschappen die naar de titel verwijst. Op een dag komt er een melding binnen van een verwaarloosde man die amok maakt. Hij woont samen met zijn tante in een vervallen huis en als Helen en Gil daar aankomen treffen ze een zo goed als naakte man aan die kleren uit het raam gooit. Het lukt ze om de man mee te krijgen naar de instelling. Zijn tante, de laatste van drie tantes, is er slecht aan toe en overlijdt dan ook kort daarna. Bij navraag bij de buren blijkt dat ze nooit hebben geweten dat er een man in het huis naast hen woonde. Hij kwam nooit buiten.  De man heet William Tapper en aangezien hij niet wil praten, kost het veel moeite om te achterhalen wat er met hem is gebeurd.

Terug in de tijd

In korte hoofdstukken die ons mee terugnemen naar allerlei gebeurtenissen in het leven van William Tapper wordt uit de doeken gedaan hoe hij in die situatie is beland. Na veel speurwerk komen Helen en Gil er achter dat William ooit samen met ene Francis Kenley op een kostschool heeft gezeten. Francis wordt opgespoord en dan blijkt dat het Williams enige vriend is geweest. Na de ontmoeting tussen William, Francis en diens moeder, begint William eindelijk wat te ontdooien en te praten. Niet veel, maar het is een begin. De vriendschap tussen William en Francis is de tweede die naar de titel verwijst.

Verhouding

Er is nog een lijntje in het boek, namelijk de toestand van Lorraine, het puberende nichtje van Helen dat ook tijdelijk in de inrichting wordt opgenomen. Helen is echt een vrouw van die tijd. Ze neemt wel initiatieven, maar ze zit min of meer tegen haar zin in een relatie met de knappe dokter Gil (toch een romantisch lijntje). Zij houdt dit vol dankzij de belofte van Gil dat als zijn kinderen het huis uit zijn, hij zal scheiden en met Helen zal trouwen. Maar dan blijkt ineens Gils vrouw zwanger te zijn. Hij vertelt dit niet meteen en dat schokt Helens vertrouwen in hem. Ze heeft ook geen zin om nog twintig jaar te wachten totdat Gil wil scheiden.

Clare Chambers breekt door in Nederland

In een nawoord legt Clare Chambers uit dat ze haar boek heeft gebaseerd op een ware gebeurtenis. Die speelde zich af in 1952 in een huis in Kingsdown. Daar werd de veertigjarige Harry Tucker in dezelfde omstandigheden aangetroffen als William Tapper.
Chambers beschrijft de omstandigheden en ook de innerlijke wereld van William prachtig en geloofwaardig. Hij is sociaal onhandig en als hij wel eens naar buiten gaat, is het kort en wil hij door niemand gezien worden. Chambers heeft een geloofwaardige verklaring bedacht waarom dat zo was.
Net als Geluksmomenten is Een vriendschap een meeslepende roman met geloofwaardige karakters, vol ontroerende momenten. Het zal niet lang meer duren of de boeken van Clare Chambers, zullen net als door het Engelse lezerspubliek, ook door de Nederlandse lezers worden omarmd.

Pieter Feller

Lees hier de recensie van Geluksmomenten

 

Boek bestellen!

Andere recensies

The Naturals – Jennifer Lynn Barnes – Vertaling: Elise Kuip – Blossom Books – 256 blz. Cassie Hobbes (17 jaar) is op twaalfjarige leeftijd haar moeder verloren die ging optreden als helderziende. Cassie was even tien minuten naar de zaal gelopen, kwam terug en...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!
Met kwast en penseel – Marcus Pfister – Vertaling: Joukje Akveld – De Vier Windstreken – 40 blz. Marcus Pfister (1960) is wereldberoemd, maar wordt niet vermeld in de Nederlandstalige Wikipedia. Gelukkig wel in de Duitstalige versie, want de Zwitser verdient natuurlijk een plek...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Kunst & Cultuur
| Reageer!
Het pensioenplan – Sue Hincenbergs – Vertaling: Angela Knotter – The house of books – 394 blz. Wat gebeurt er als vier bevriende stellen opeens zonder pensioen komen te zitten doordat één van hen een rampzalige investering heeft gedaan? En wat als diezelfde vriend...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!