Het hele jaar door de lekkerste taarten en quiches!

A Year of Pies – Ashley English – Good Cook Publishing – 176 blz.

A Year Of PiesEen boek vol taartrecepten, voor een taartfanaat als ik toch wel een heuse musthave! Ik vind het heerlijk om de keuken in te duiken en een ingewikkelde taart in elkaar te zetten. Sinds programma’s als The Great British Bake Off en Heel Holland Bakt een immense hit zijn geworden, leek het mij de hoogste tijd om A Year of Pies van Ashley English eens onder de loep te nemen.
‘Pies’ is niet een op een te vertalen in ‘taart’. In A Year of Pies bedoelt Ashley English, taarten of quiches met een mengsel van zoete en hartige ingrediënten, die worden gebakken in een deegkorst. Dat kan zowel met als zonder deegdeksel zijn.

Het boek begint, zoals het hoort, met de basis. Basisproducten die je nodig hebt om fatsoenlijk taart te kunnen bakken zoals: verschillende taartvormen, bonen om ‘blind’ te bakken, een bakkwast, deegrollers en een siliconen bakmat. En basisrecepten voor verschillende soorten deeg.

Vervolgens is het boek opgedeeld in seizoenen, zo heb je altijd lekkere taartrecepten met ingrediënten van het seizoen. Ook de recepten zelf zijn heel overzichtelijk ingedeeld. Naast de ingrediënten en de benodigdheden zijn de recepten onderverdeeld in de kopjes: maak het deeg, maak de vulling, maak de taart. Op deze manier kan de taart eigenlijk niet mislukken. Bak met behulp van dit boek zoete taarten als citroen-meringuetaart, honingtaart en gegrilde vijgentaart. Of hartige taarten zoals een klassieke Shepherd’s pie met kalkoen, een flespompoengalette met cheddar en salie of een ratatouille en polentataart.

Kortom A Year of Pies is een mooi naslagwerk voor de taartfanaten onder ons die ook wel eens iets anders dan appeltaart of een kaas-tomaat-quiche op tafel willen zetten. Het enige puntje van kritiek is dat qua vormgeving de taarten allemaal wat simpel blijven, waardoor een fanatieke taartbakker als ik soms wel wat uitdaging mist. Maar aan de andere kant is dat ook wel het concept van een ‘pie’, het gaat vooral om de smaak.

Nynke Tans

Andere recensies

Coco en het gekke ding – Loes Riphagen – Gottmer – 36 blz. Coco, het kleine vogeltje dat iedereen natuurlijk al kent van de vorige delen is in dit boek weer lekker aan het spelen met haar vriendjes. Eekhoorn, kikker, egel en Coco zien...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Een koord boven de afgrond – Cyrille Offermans – De Arbeiderspers – 616 blz. Een iets beschuttere plek misschien (2017), Midden in het onbewoonbare (2020), en dan nu Een koord boven de afgrond (2023): de titels van de gebundelde dagboeknotities van Cyrille Offermans worden...
Lees verder Categorie: Essays, Literatuur
| Reageer!
Breydel – Lisa Demets – Uitgeverij Vrijdag – 265 blz. Op 11 juli 1302 versloegen de volksmilities van enkele Vlaamse steden het prestigieuze Franse ridderleger nabij de stad Kortrijk. De onverwachte nederlaag sloeg in als een bom. Na de slag verzamelde de Vlaamse coalitie...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!