Het hele jaar door de lekkerste taarten en quiches!

A Year of Pies – Ashley English – Good Cook Publishing – 176 blz.

A Year Of PiesEen boek vol taartrecepten, voor een taartfanaat als ik toch wel een heuse musthave! Ik vind het heerlijk om de keuken in te duiken en een ingewikkelde taart in elkaar te zetten. Sinds programma’s als The Great British Bake Off en Heel Holland Bakt een immense hit zijn geworden, leek het mij de hoogste tijd om A Year of Pies van Ashley English eens onder de loep te nemen.
‘Pies’ is niet een op een te vertalen in ‘taart’. In A Year of Pies bedoelt Ashley English, taarten of quiches met een mengsel van zoete en hartige ingrediënten, die worden gebakken in een deegkorst. Dat kan zowel met als zonder deegdeksel zijn.

Het boek begint, zoals het hoort, met de basis. Basisproducten die je nodig hebt om fatsoenlijk taart te kunnen bakken zoals: verschillende taartvormen, bonen om ‘blind’ te bakken, een bakkwast, deegrollers en een siliconen bakmat. En basisrecepten voor verschillende soorten deeg.

Vervolgens is het boek opgedeeld in seizoenen, zo heb je altijd lekkere taartrecepten met ingrediënten van het seizoen. Ook de recepten zelf zijn heel overzichtelijk ingedeeld. Naast de ingrediënten en de benodigdheden zijn de recepten onderverdeeld in de kopjes: maak het deeg, maak de vulling, maak de taart. Op deze manier kan de taart eigenlijk niet mislukken. Bak met behulp van dit boek zoete taarten als citroen-meringuetaart, honingtaart en gegrilde vijgentaart. Of hartige taarten zoals een klassieke Shepherd’s pie met kalkoen, een flespompoengalette met cheddar en salie of een ratatouille en polentataart.

Kortom A Year of Pies is een mooi naslagwerk voor de taartfanaten onder ons die ook wel eens iets anders dan appeltaart of een kaas-tomaat-quiche op tafel willen zetten. Het enige puntje van kritiek is dat qua vormgeving de taarten allemaal wat simpel blijven, waardoor een fanatieke taartbakker als ik soms wel wat uitdaging mist. Maar aan de andere kant is dat ook wel het concept van een ‘pie’, het gaat vooral om de smaak.

Nynke Tans

Andere recensies

Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!