Stadsmens op het platteland

De Steigerberg – Marcel van Dam – De Bezige Bij – 216 blz.

de steigerbergMarcel van Dam, ex-politicus, -omroepvoorzitter en -tv-presentator, is tegenwoordig nog actief als columnist en schrijver van boeken. Zo verscheen in 2009 zijn Niemands land, een kritische analyse van het huidige neoliberale tijdperk en de rol van de sociaaldemocratie daarin. De Steigerberg is het landgoed van bijna tien hectare in de buurt van Hulshorst waar van Dam en zijn vrouw twaalf jaar geleden min of meer bij toeval terechtkwamen. De naam is ontleend aan een hoge stuifzandheuvel op het landgoed.

Van Dam doet in zijn boek meeslepend verslag van de ingrepen op zijn bezit: de verbouw van het huis, de aanleg van vijvers, het kappen van bos, de aanleg van singels, het plaatsen van een duiventil, de aanleg van borders en de aanschaf van vee voor begrazing van het weiland. Het landgoed was de laatste jaren behoorlijk verwaarloosd, dus konden van Dam en de zijnen hun energie meer dan kwijt aan het opknappen, herstellen en uitbouwen van hun geliefde eigendom.

Gelukkig blijft de schrijver niet steken in uitgebreide verhalen over de flora en fauna, maar doorspekt hij zijn verhaal met intelligente beschouwingen over planning en toeval, natuur en cultuur en mens en maatschappij. Van Dam schrijft het allemaal zeer toegankelijk op en boeit de lezer met zijn ervaringen en inzichten. Niet alleen De Steigerberg verandert, maar van Dam al evenzeer: van avondmens wordt hij ochtendmens, hij ontdekt het “slimme dier” in zichzelf en ervaart hoe berekening en toeval een grillig stel vormen.

“De Steigerberg heeft mij niet alleen het geduld bijgebracht dat ik in mijn drukke leven was kwijtgeraakt, maar heeft ook mijn visie op veranderingen in de samenleving ingrijpend gewijzigd.”

“De biologische klok van mensen is in de evolutie afgestemd op het tempo van veranderingen in de natuur, niet op de versnelling die de techniek veroorzaakt. Toen ik eens bij een bezoek aan het ziekenhuis door een draaideur liep die op het tempo van ouderen was afgestemd, hoorde ik een jongeman, kennelijk gevormd door de etiquette van internet, tegen zijn vriendin zeggen: “Wat een ouwelullendeur”.

Ik wens dit boek in handen van heel veel lezers.

Dick Huitema.

Andere recensies

De sleutels van het huis – Sami Al-Ajrami – Vertaling: Peter van der Drift en Manon Smits – Ambo|Anthos – 209 blz. Op 7 oktober 2023 brak een oorlog uit tussen IsraĂ«l en Hamas na een verrassingsaanval door Hamas in IsraĂ«l. Het IsraĂ«lische leger...
Lees verder Categorie: Kroniek, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
De wijsheid van een eiland – Antoni MarĂ­ – Vertaling: Frans Oosterholt – Zimiri press – 137 blz. De Catalaanse schrijver Antoni Mari was nooit eerder vertaald in het Nederlands, terwijl hij in Spanje al veel literaire prijzen heeft gewonnen. Dit boek kwam in...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Korte verhalen, Literatuur
| Reageer!
Het DNA van het leven op aarde – Richard Dawkins – vertaling: Aad Janssen, Koos Mebius en Pon Ruiter – Nieuw Amsterdam – 384 blz. De Britse evolutiebioloog Richard Dawkins (1941) nodigt ons uit om de evolutionaire geschiedenis te benaderen als een levend manuscript,...
Lees verder Categorie: Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!