Duister puberdrama
Red jezelf β Kelly Braffet – The House of Books – 384 blz.
In het boek Red jezelf zijn twee verhaallijnen door elkaar verweven. We lezen over de 26-jarige Patrick Cusimano, wiens vader een kind heeft doodgereden en daarvoor in de gevangenis zit. Hij woont samen met zijn broer Mike en de vriendin van zijn broer Caro. Ze proberen ieder op hun eigen manier iets te maken van hun geknakte levens.
Dan zijn er de zusjes Elshere. Ze hebben streng christelijke ouders, waarvan de vader een ware kruistocht tegen de school heeft gehouden om het geven van seksuele voorlichting op school tegen te gaan. Zowel Layla als haar jongere zus Verna ondervinden hier zware gevolgen van in de vorm van buitengesloten, gepest en mishandeld worden op school.
Layla zoekt haar heil bij een groep gothic jongeren, die haar en later ook haar zus een veilige haven lijken te bieden. Intussen zoekt ze contact met Patrick Cusimano, omdat ze denkt dat zij elkaar als verloren zielen kunnen helpen. Maar Patrick heeft zo zijn eigen problemen en ziet de problemen van het tienermeisje niet.
Het perspectief wisselt: soms is het vanuit Verna, dan vanuit Patrick. Later lezen we mee door de ogen van Caro en wordt een scène eerst vanuit haar ogen en later door Patricks ogen meebeleefd. Dit is goed gedaan, je ziet dat hun onvermogen om elkaar echt te bereiken.
De gothic groep gaat steeds extremere dingen doen. Hun leider Justinianus overtuigt de rest ervan dat de wereld hen steeds meer pijn zal gaan doen en het daarom beter is om aan pijn te wennen en zelf actie te ondernemen. Dit loopt uit in een apotheose waarin alle personages worden meegesleurd.
Het verhaal is een heftige weergave van wat er kan gebeuren als pubers zich in het nauw gedreven voelen. Ook de haat en keiharde afwijzing die je soms ziet bij jongeren komt pijnlijk naar voren. Ze hebben allemaal de behoefte ergens bij te horen, gezien te worden, maar uiteindelijk doet iedereen elkaar pijn. Ik vond het een heftig verhaal. Je blijft ook wel met wat vragen zitten, omdat niet alle lijnen die zijn uitgezet worden afgerond, maar het einde voelt alsof het niet anders dan zo kon aflopen.