Een lange en gevaarlijke tocht in de bronstijd

Geestenkrijger – Linda Dielemans – Moon – 320 blz.

Arn is de zoon van een dodenverzorger, een belangrijke functie. Het is de bedoeling dat Arn het werk van zijn vader voort zal zetten, maar Arn maakt een kolossale fout. Hij raakt het zwaard van de overleden krijger Raban aan dat al gezuiverd was. Zijn bloed komt op het zwaard terecht waardoor het niet langer zuiver is. Nu zullen de geesten van het zwaard voor eeuwig ronddolen en ongeluk veroorzaken! Arn krijgt een zware straf. Hij moet op zoek naar Melor, alleen hij weet wat ze kunnen doen om het zwaard alsnog te zuiveren. Een lange en gevaarlijke tocht begint en het duurt niet lang of Arn komt wederom in de problemen.

Gelukkig weet een gezin zijn leven net op tijd te redden. Men vraagt hem om dochter Lya mee te nemen, die moet trouwen met een handelspartner. Lya heeft echter heel andere plannen, en dankzij de leugens waarin Arn verstrikt raakte, kan zij hem overhalen om haar plan uit te voeren. Arn heeft helemaal geen zin om samen met dit eigenwijze en onaardige meisje te moeten reizen, maar al snel blijken ze elkaar hard nodig te hebben. Melor woont op een eiland ver weg. Op de boot erheen ontmoeten ze Pero, die eveneens op weg is naar Melor om een zwaard te laten maken voor zijn meester. Zal het ze lukken om Melor te vinden? En als ze hem vinden, kan hij ze dan helpen het zwaard te zuiveren?

Het verhaal speelt zich af in de bronstijd. Eigenlijk wist ik zelf niet veel over deze tijd. Bij de geschiedenislessen had ik er wat over geleerd, maar erg interessant was dat niet geweest. Ik kon me er niet echt een voorstelling van maken hoe mensen in die tijd leefden, en wat ze zoal deden. De schrijfster heeft met haar boek deze tijd tot leven weten te wekken. Ze beschrijft de levens van de mensen heel mooi en stiekem is het af en toe ook leerzaam. Zo had ik er geen idee van dat mensen in die tijd het Kanaal al overstaken in kleine bootjes. Dat moet een hele onderneming geweest zijn en de vraag is: waarĂłm staken ze het Kanaal over?

De jongen Pero blijkt echt te hebben bestaan. Zijn lichaam werd gevonden nabij Stonehenge en na onderzoek werd duidelijk dat hij niet uit Engeland kwam. Hij werd begraven met zijn barnstenen ketting. Natuurlijk hebben we geen idee hoe Pero daar terecht is gekomen en waarom, maar Dielemans heeft er een prachtig – en geloofwaardig – verhaal van weten te maken. En je weet het maar nooit: misschien is het wel echt zo gebeurd!

De schrijfster weet heel mooi beeldend te schrijven. Je wordt daardoor meteen meegesleept, het verhaal in. Ik kan je verzekeren dat ze ook heel levendig kan vertellen. Ik kwam haar toevallig tegen op de Zaanse kinderboekenmarkt, in een bootje door de Kalverpolder. Tijdens deze boottocht las zij zo levendig voor uit het boek, ik was meteen onder de indruk van haar enthousiasme. Het verhaal sprak mij erg aan en dus vroeg ik haar of ik een recensie-exemplaar mocht. Gelukkig vond ze dat goed. Zelfs mijn dochter, die niet graag leest en al zeker niets moet hebben van geschiedenislessen, vond dit boek interessant, omdat het gewoon zo ontzettend spannend is. Spannend, maar nergens te eng of te tragisch. Precies goed voor kinderen vanaf groep zeven. Het is mooi geschreven, zit goed in elkaar, verschillende verhaallijnen worden heel knap in elkaar geweven en ondertussen leer je ook nog wat over de geschiedenis. Reuze interessant, dus!

Corine Gorter

Boek bestellen!

Andere recensies

Een zoon van Amerika – James Baldwin – Vertaling: Eefje Bosch en Manik Sarkar – De Geus – 218 blz. “Niet alles wat we onder ogen zien kunnen we veranderen. Maar we kunnen niets veranderen zonder het eerst onder ogen te zien” – J....
Lees verder Categorie: Essays, Mens & Maatschappij
| Reageer!
  De poppen van Spelhorst – Kate DiCamillo – Illustraties: Julie Morstedt – Vertaling: Harry Pallemans – Lannoo – 160 blz. Vijf handpoppen, een koning met een kroon op zijn hoofd, een wolf met wis en waarachtig scherpe tanden, een meisje met violetkleurige ogen,...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Paniek om niets – Simon Rozendaal – Atlas Contact – 288 blz. In Paniek om niets onderzoekt chemicus en wetenschapsjournalist Simon Rozendaal hoe de vooruitgang in meetapparatuur heeft geleid tot een toename van angst voor verwaarloosbare hoeveelheden schadelijke stoffen in onze omgeving. Hij stelt...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!