Ongekend spannend en meeslepend

Matsya – Sterre Carron – NAU Uitgevers – 368 blz.

MatsyaEllen Verbeek woont samen met haar man Mark en hun tweeling in het chique Bonheiden. Ellen is kinderchirurg en Mark is tandarts. Op maandag 11 januari krijgt Ellen een vreemd telefoontje. Degene aan de andere kant van de lijn vraagt haar wat voor dag het is vandaag.
Ondanks dat ze door dit telefoongesprek van slag is geraakt, vertelt ze er niemand iets over en laat het verder rusten. Maar dan, een dag later, wordt hun oppas vermoord. Ellen en Mark waren een avondje uit geweest en toen ze thuis kwamen dachten ze dat Emma al lag te slapen, maar de volgende ochtend vindt Ellen de levenloze Emma in het zwembad van hun huis. Rani en haar team worden op deze zaak gezet, een case die zal bestaan uit vele raadsels.

“Het woord ‘vergelding’ staat als een stempel op mijn voorhoofd gebrand en heeft zich als een monster in mijn hersenpan genesteld.”

De eerste zin van de proloog geeft de kern van het verhaal aan en er straalt een immense haat uit, die nog niet te doorgronden is. Het lezen van de proloog riep al zoveel vragen op dat mijn aandacht vanaf het begin volledig aanwezig was.

Er zijn verschillende verhaallijnen waarvan de cursieve hoofdstukken, waaronder de proloog, de vertelsels zijn van de dader. Iemand die belust is op wraak en niet zal rusten voordat het doel is bereikt en hiervoor de uiterste grenzen opzoekt.

“Ik ken niet langer diepgaande emoties. Ik ben een koele kikker geworden. Dat komt ervan. Als een mens veel lijdt, word je zwak.”

Matsya is het derde boek in de reeks van de Rani Diaz thrillers. De cover is net als de andere twee delen opvallend en bij elk boek heeft het binnenwerk een extra uitstraling meegekregen. Voor mij is Matsya wederom een thriller die ik niet weg kon leggen en in volle vaart heb gelezen. De pakkende en meeslepende schrijfstijl van Sterre Carron zorgt ervoor dat het verhaal geen moment inzakt en dat er gestaag wordt toegewerkt naar de ontknoping. De vele raadsels wachten om opgelost te worden en zorgen voor verrassende onthullingen. Er kwam even een gevoel van ongeloofwaardigheid bij me op vanwege een uniek gevonden onderwerp, maar na enige research kon ik dit gevoel van me afzetten.

De eerste twee delen heb ik hiervoor gelezen en de personages worden steeds meer eigen.
Rani, die altijd maar sterk wil zijn, maar steeds meer haar andere kant laat zien. Weer gelukkig in de liefde, maar dit niet altijd wil toelaten en soms nog moeite heeft haar emoties te delen. Collega Simons, een iets gezette rechercheur, die ook eindelijk zijn schreden op het liefdespad heeft gezet. Personages waar ik zo langzamerhand van ben gaan houden.

“Ik voel me zo machteloos. Verdomme!”

Qua verhaal is het niet echt noodzakelijk om de eerste twee delen, Mara en Tirtha, uit deze reeks te lezen, maar ik vond dit toch wel een pre om zo de personages goed te leren kennen en meer over hun achtergrond te weten.
Sterre Carron is een Vlaamse auteur, maar opvallend is dat er nauwelijks Vlaamse woorden en/of uitdrukkingen in haar boeken voorkomen. Dit maakt haar boeken naar mijn mening een stuk toegankelijker voor de Nederlandse lezer.

Op te lossen raadsels, spanning op hoog niveau en de sympathieke personages maken van Matsya een topthriller. Alle ingrediënten die een goede thriller in zich moet hebben heb ik in dit boek gevonden en het blijft naar meer smaken. Wat mij betreft kan Sterre Carron zich met deze reeks meten met de beste thrillerauteurs.

Wendy Wenning

Andere recensies

De sleutels van het huis – Sami Al-Ajrami – Vertaling: Peter van der Drift en Manon Smits – Ambo|Anthos – 209 blz. Op 7 oktober 2023 brak een oorlog uit tussen Israël en Hamas na een verrassingsaanval door Hamas in Israël. Het Israëlische leger...
Lees verder Categorie: Kroniek, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
De wijsheid van een eiland – Antoni Marí – Vertaling: Frans Oosterholt – Zimiri press – 137 blz. De Catalaanse schrijver Antoni Mari was nooit eerder vertaald in het Nederlands, terwijl hij in Spanje al veel literaire prijzen heeft gewonnen. Dit boek kwam in...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Korte verhalen, Literatuur
| Reageer!
Het DNA van het leven op aarde – Richard Dawkins – vertaling: Aad Janssen, Koos Mebius en Pon Ruiter – Nieuw Amsterdam – 384 blz. De Britse evolutiebioloog Richard Dawkins (1941) nodigt ons uit om de evolutionaire geschiedenis te benaderen als een levend manuscript,...
Lees verder Categorie: Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!