Ongekend spannend en meeslepend

Matsya – Sterre Carron – NAU Uitgevers – 368 blz.

MatsyaEllen Verbeek woont samen met haar man Mark en hun tweeling in het chique Bonheiden. Ellen is kinderchirurg en Mark is tandarts. Op maandag 11 januari krijgt Ellen een vreemd telefoontje. Degene aan de andere kant van de lijn vraagt haar wat voor dag het is vandaag.
Ondanks dat ze door dit telefoongesprek van slag is geraakt, vertelt ze er niemand iets over en laat het verder rusten. Maar dan, een dag later, wordt hun oppas vermoord. Ellen en Mark waren een avondje uit geweest en toen ze thuis kwamen dachten ze dat Emma al lag te slapen, maar de volgende ochtend vindt Ellen de levenloze Emma in het zwembad van hun huis. Rani en haar team worden op deze zaak gezet, een case die zal bestaan uit vele raadsels.

“Het woord ‘vergelding’ staat als een stempel op mijn voorhoofd gebrand en heeft zich als een monster in mijn hersenpan genesteld.”

De eerste zin van de proloog geeft de kern van het verhaal aan en er straalt een immense haat uit, die nog niet te doorgronden is. Het lezen van de proloog riep al zoveel vragen op dat mijn aandacht vanaf het begin volledig aanwezig was.

Er zijn verschillende verhaallijnen waarvan de cursieve hoofdstukken, waaronder de proloog, de vertelsels zijn van de dader. Iemand die belust is op wraak en niet zal rusten voordat het doel is bereikt en hiervoor de uiterste grenzen opzoekt.

“Ik ken niet langer diepgaande emoties. Ik ben een koele kikker geworden. Dat komt ervan. Als een mens veel lijdt, word je zwak.”

Matsya is het derde boek in de reeks van de Rani Diaz thrillers. De cover is net als de andere twee delen opvallend en bij elk boek heeft het binnenwerk een extra uitstraling meegekregen. Voor mij is Matsya wederom een thriller die ik niet weg kon leggen en in volle vaart heb gelezen. De pakkende en meeslepende schrijfstijl van Sterre Carron zorgt ervoor dat het verhaal geen moment inzakt en dat er gestaag wordt toegewerkt naar de ontknoping. De vele raadsels wachten om opgelost te worden en zorgen voor verrassende onthullingen. Er kwam even een gevoel van ongeloofwaardigheid bij me op vanwege een uniek gevonden onderwerp, maar na enige research kon ik dit gevoel van me afzetten.

De eerste twee delen heb ik hiervoor gelezen en de personages worden steeds meer eigen.
Rani, die altijd maar sterk wil zijn, maar steeds meer haar andere kant laat zien. Weer gelukkig in de liefde, maar dit niet altijd wil toelaten en soms nog moeite heeft haar emoties te delen. Collega Simons, een iets gezette rechercheur, die ook eindelijk zijn schreden op het liefdespad heeft gezet. Personages waar ik zo langzamerhand van ben gaan houden.

“Ik voel me zo machteloos. Verdomme!”

Qua verhaal is het niet echt noodzakelijk om de eerste twee delen, Mara en Tirtha, uit deze reeks te lezen, maar ik vond dit toch wel een pre om zo de personages goed te leren kennen en meer over hun achtergrond te weten.
Sterre Carron is een Vlaamse auteur, maar opvallend is dat er nauwelijks Vlaamse woorden en/of uitdrukkingen in haar boeken voorkomen. Dit maakt haar boeken naar mijn mening een stuk toegankelijker voor de Nederlandse lezer.

Op te lossen raadsels, spanning op hoog niveau en de sympathieke personages maken van Matsya een topthriller. Alle ingrediënten die een goede thriller in zich moet hebben heb ik in dit boek gevonden en het blijft naar meer smaken. Wat mij betreft kan Sterre Carron zich met deze reeks meten met de beste thrillerauteurs.

Wendy Wenning

Andere recensies

Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!
Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen