Ontspannen de file in

A27 – Stefan Popa – Uitgeverij Marmer – 252 blz.

a27Stefan Popa (1989) is auteur en journalist. Hij debuteerde in 2014 met Verdwenen grenzen, dit is zijn tweede roman.

Inhoud: Henri, Malines en Sjors delen ogenschijnlijk niets met elkaar, behalve de autosnelweg waarop ze rijden, of stilstaan: de A27. ze behoren tot dezelfde ellenlange slang auto’s. Het zijn wel drie heel verschillende mensen met elk een eigen verhaal. Henri is de levensgenieter, een snelle rijder die met plezier andere afsnijdt. In de file bladert hij door documenten of flirt hij met een mooie vrouw. Malines is onderweg om haar zusje op te pikken die met pech langs de weg staat, ze baalt dat ze altijd opdraaft als haar zus belt maar gaat er niet tegen in. Sjors houdt van orde en dat is wat het hem ontbreekt in zijn leven. Hij komt uit een dorp waar iedereen over hem aan het fluisteren is dat er iets mis is met hem. Hij staat op het punt een groot besluit te nemen.

De kaft vind ik er al uitspringen. Tussen al die zwarte auto’s op die drukke weg staan er drie grijze, de auto’s van de hoofdfiguren. Heel subtiel er tussen verstopt. Een speelse en luchtige kaft, heel anders dan de vorige roman van Popa, die me daardoor heel nieuwsgierig maakte. Bij het lezen viel me op dat de schrijfstijl ook heel anders was en dat vond ik zowel verrassend en prettig.

Het verhaal leest vlot. De zinnen zijn kort en het taalgebruik past goed bij de hoofdfiguren in het boek. De hoofdfiguren worden goed geïntroduceerd, al vind ik wel dat niet alle karakters met dezelfde diepgang uitgewerkt zijn. Sjors komt hierbij het beste uit de verf, bij de andere twee laat dat wat te wensen over.

Dat de file een metafoor voor het leven kan zijn, is mooi gevonden net als de afslag die Sjors wil pakken om te veranderen. Het is een luchtige roman, maar wel met diepere thema’s. Het egoïsme van bepaalde karakters en de eenzaamheid en leegte die ze voelen.

De manier waarop de hoofdfiguren elkaar kruisen/mislopen, dezelfde plaatsen en personen die ze tegen komen, lopen goed in elkaar over, waarbij je als lezer een beetje zit te wachten of ze elkaar ook daadwerkelijk tegen zullen komen. Het einde was verrassend met een niet verwachte wending. Kortom zeker ontspannen lezen mocht je je bijvoorbeeld vervelen in de file…

Conny Schelvis

Andere recensies

Verhalen van de natuur – Hans Mulder (red.) – Terra – 272 blz. Het Allard Pierson is zowel een museum als een kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. Nog tot en met 26 januari 2025 kan je er terecht voor de...
Lees verder Categorie: Natuur & Milieu, Non-fictie
| Reageer!
Voorbij duurzaamheid – Shivant Jhagroe – Mazirel Pers – 248 blz. Duurzaamheid, wie kan daar nu tegen zijn? Al een paar decennia is de westerse wereld in de ban van een groot verhaal waarin ons wordt voorgehouden dat het uiteindelijk toch goed komt met...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Mens & Maatschappij, Natuur & Milieu, Non-fictie, Sociale Wetenschappen
| Reageer!
Schandalig mooie opera – Francis van Broekhuizen – Luitingh – Sijthoff – 253 blz. In het theater speelt Van Broekhuizen samen met Gregor Bak een voorstelling met dezelfde titel. De ondertitel luidt: Muzikale en persoonlijke verhalen. Als je nooit een opera in het theater...
Lees verder Categorie: Muziekboek, Non-fictie
| Reageer!