Smaakvolle recepten om een goed voornemen waar te maken

Het meat free monday kookboek – Paul, Stella & Mary McCartney – Fontaine – 240 blz.

Stel, één van je goede voornemens voor 2013 is om minder vlees te gaan eten of om zelfs helemaal geen vlees meer te eten. Goed voornemen, maar where to begin? Speciaal voor diegenen onder ons die dit prachtige voornemen hebben maar werkelijk een gebrek aan inspiratie is Het meat free monday kookboek een perfect hulpmiddel.

Of je nu slechts een keer per week een avondmaal zonder vlees op tafel wil zetten of all the way vegetariër wil worden, lekkere en voedzame recepten haal je uit dit kookboek. Samen met wereldberoemde chefs als Jamie Oliver en Giorgio Locatelli en bekende vegetariërs als Gwyneth Paltrow en Bryan Adams, stelde Paul McCartney en zijn dochters dit verrukkelijke boek samen. De filosofie van de McCartney’s is: ‘Als we allemaal één dag in de week geen vlees eten, besparen we niet alleen geld maar verminderen we ook substantieel onze impact op het milieu én leven we gezonder.’ Dit alles om zo je CO2-voetafdruk te verkleinen. Slechts een keer per week geen vlees serveren, draagt al enorm bij aan een beter milieu.

Het meat free monday kookboek is overzichtelijk ingedeeld per seizoen. Ieder seizoen is weer ingedeeld in weken. Per week krijg je een ontbijtsuggestie, twee suggesties voor de lunch (een meeneemlunch en een wat uitgebreidere lunch voor thuis) en voor het avondeten een bijgerecht, een dinerrecept en een dessert. Op deze manier kun je heel gemakkelijk één dag per week alle vleesproducten een dag lang links laten liggen.

Natuurlijk kun je afwisselen en hoef je niet per se de suggesties voor week acht ook in week acht te eten, maar voor degenen onder ons die wel het goede voornemen hebben, maar totaal geen inspiratie of ervaring hebben met het bereiden van vegetarisch eten, is het een handig hulpmiddel. Geniet bijvoorbeeld ’s ochtends van gebakken bananen met pecannoten en ahornsiroop, ’s middags van een meeneemlunch van wortel en humus op zuurdesembrood, en ’s avonds van voorjaarsragout van artisjokkenharten, tuinbonen, doperwten en meiknolletjes en een toetje van kruisbessen met Griekse yoghurt. Alle recepten zijn samengesteld met ingrediënten van het seizoen, waardoor je door het volgen van dit boek, niet alleen bezig bent met het verminderen van vlees eten, maar ook daadwerkelijk met het verkleinen van je CO2-voetafdruk. Wat eten betreft dan in ieder geval. Maar hé, het is een begin!

Nynke Tans

Andere recensies

Meer dan een broedvogelatlas Woorden schieten eigenlijk tekort voor het beschrijven en beoordelen van deze uitgave met als ondertitel: Zestig jaar broedvogels tellen in Zuidwest Drenthe. Moeten we zeggen subliem, majestueus. Ja, dat alles en ook eens nog zo goed als perfect. Heel veel...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Natuur & Milieu, Non-fictie
| Reageer!
De oorsprong Ewoud Sanders (Den Haag, 25 maart 1958) is taalhistoricus en journalist. Hij heeft een aantal taalboeken geschreven. Daarnaast publiceert hij geregeld over het digitaliseren en ontsluiten van kranten, boeken en tijdschriften. In zijn taalboeken gaat Sanders doorgaans in op de geschiedenis van...
Lees verder Categorie: Taal, Taal en letterkunde
| Reageer!
De opkomst en ondergang van een vedette Louisa van Gijtenbeek, dochter van een eenvoudige huishoudster uit de Nes wordt ontdekt door Chrétienni, een komiek en zanger uit België die rond 1900 enige faam had en hij neemt haar op sleeptouw. Hij steekt veel tijd...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie
| Reageer!