Vriend pakt steeds vriendinnen af
Verlovingstijd – Maarten ’t Hart – Arbeiderspers – 303 blz.
In deze roman van ’t Hart keert de schrijver weer eens terug naar Maassluis, waar hij zijn jeugd doorbracht. Natuurlijk is het fictie, maar aan alles is te merken dat de hoofdpersoon uit het boek grotendeels samenvalt met de schrijver.
Het boek opent met een tocht naar het hoge noorden alwaar de bejaarde stiefvader van de hoofdpersoon wordt begraven. Nu zijn moeder weer alleen is, bezoekt hij haar regelmatig en samen praten ze over wat er in het verleden is gebeurd. Zijn moeder kan nog altijd niet begrijpen dat hij zijn leven lang bevriend is gebleven met Jouri Kerkmeester, de zoon van een NSB’er.
Vader Kerkmeester heeft na te zijn teruggekeerd uit gevangenschap een ‘kwijnende fietsenmakerij’ overgenomen en sprokkelde voor zijn gezin een schraal inkomen bij elkaar dat moest worden aangevuld met het sorteren van erwten en later met het breien van sokken op een geërfde breimachine. Maarten ’t Hart weet op meesterlijke wijze de kneuterigheid, bekrompenheid en achterbaksheid van de naoorlogse jaren te beschrijven.
Zijn vriendschap met Jouri begint slecht, want in de zandbak van de bewaarschool troggelt Jouri Maartens eerste vriendinnetje Ansje af. Dit is het begin van de rode draad in het boek. Telkens als Maarten verliefd wordt op een meisje en met iets met haar wil beginnen, weet Jouri op slinkse wijze de ‘verloofde’ af te pakken. Het lijkt wel alsof Jouri niet verliefd kan worden op een meisje als het niet eerst verliefd is geweest op Maarten.
Toch blijft Maarten bevriend met Jouri, mede doordat diens vader in zijn werkplaats een platenspeler heeft waarop hij klassieke platen draait. Het is hun gezamenlijke passie.
Nu ze vierennegentig is, vraagt zijn moeder zich ineens af waarom hij zo gek was op de foute vader van Jouri. ‘Kijk me eens recht aan. Zeg me nou eens eerlijk, z’n vader en jij… was dat… hoe moet ik dat nou zeggen, je hoort daar vandaag de dag zoveel over, oude venters die met jonge knullen vozen, was dat het?’ Maar dat was het dus niet. Het was de muziek die de oude, knorrige Kerkmeester en de jonge Maarten samenbracht.
Maarten is nog immer met Jouri(in werkelijkheid heet hij natuurlijk anders) bevriend, zoals hij in diverse media vertelde. Het boek Verlovingstijd zal daar geen eind aan maken. Maar volgens Jouri heeft Maarten in dit boek alles echt schromelijk overdreven., maar daarom is Verlovingstijd ook literatuur en geen waarheidsgetrouw autobiografisch verhaal.
Boek bestellen!