Wonderboek van Gary Keller en Jay Papasan?

1 ding – Gary Keller en Jay Papasan – Vertaald door Sandra C. Hessels –Xander business – 259 blz.

1 dingAmerika is hèt land van de zelfhulpboeken. Wayne Dyer was een van de eersten die boeken schreef die je moesten weghouden bij de psychiater of de psycholoog. Veel mensen zullen wat aan zijn raadgevingen gehad hebben, maar het zou best kunnen dat de schrijver zelf het meest heeft geprofiteerd door de inkomsten die hij aan zijn geschriften overhield.
Het lijkt op zich een goed idee om mensen een handvat te geven om hun leven in eigen hand te nemen en het kan ook geen kwaad. Maar de wonderen die schrijvers van zelfhulpboeken nogal eens voorspiegelen, blijven dikwijls uit.

Het boek Eén ding is onderverdeeld in drie delen; De leugens, De waarheid en Uitzonderlijke resultaten, die alle drie weer zijn opgesplitst in losse hoofdstukken. De schrijvers proberen de lezer inzicht te geven in hun ideeën over hoe je je zaak(jes) succesvol kunt regelen door één ding aan te pakken(focussen) en zo toe te werken naar een beter resultaat.
“Het [boek] biedt inzichten die je leven ingrijpend veranderen en leert je onder andere hoe je betere resultaten kan behalen in minder tijd, hoe je stress vermindert en hoe je de juiste koers kunt kiezen en houden.”
Dat zijn nogal ferme beloftes en die kunnen natuurlijk alleen waargemaakt worden als je de aanwijzingen van de schrijvers opvolgt. Belangrijk is daarom hoofdstuk 7 : Wilskracht is niet alleen een kwestie van willen.

Volgens Keller en Papasan is wilskracht een soort mentale spier die ’s ochtend nog fris en krachtig is, maar in de loop van de dag uitgeput raakt en verslapt. Dit merken veel mensen die proberen af te vallen. Naar mate de avond nadert wordt het steeds lastiger om wilskrachtig te blijven en als de spier ’s avonds helemaal uitgeput is, vallen velen voor de verleiding van een snack en doen zo hun verloren onsjes weer teniet. Wilskracht vreet energie en dus moet je gedurende de dag proteïnen en koolhydraten tot je nemen om de bloedsuikerspiegel te verhogen. Zo voed je de mentale wilskrachtspier.

Na het achttiende hoofdstuk staat in een soort slotwoord een samenvatting van het boek waarin je kunt lezen hoe je Eén ding in de praktijk kunt brengen in de talloze facetten van het leven. In je privéleven, in je gezinsleven, in je baan, samen met je teamleden, bij non-profit, op school, voor de kerk en in je gemeenschap. Focus je op één ding om je op een bepaald gebied te verbeteren. Hoe zo’n “ding” te vinden, kan nog best lastig zijn.
Het boek kan je zeker inspireren om dingen in je leven anders aan te pakken en misschien zelfs te verbeteren. Ik heb in mijn leven intussen wel één ding geleerd en dat is dat er geen boeken bestaan die je de enige weg naar een beter leven kunnen vertellen. Er leiden meerdere wegen naar Rome en dit boek kan een reisgids zijn, maar verdwaal onderweg niet en denk om je wilskracht, anders strand je al halverwege!

Pieter Feller

Andere recensies

De sleutels van het huis – Sami Al-Ajrami – Vertaling: Peter van der Drift en Manon Smits – Ambo|Anthos – 209 blz. Op 7 oktober 2023 brak een oorlog uit tussen Israël en Hamas na een verrassingsaanval door Hamas in Israël. Het Israëlische leger...
Lees verder Categorie: Kroniek, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
De wijsheid van een eiland – Antoni Marí – Vertaling: Frans Oosterholt – Zimiri press – 137 blz. De Catalaanse schrijver Antoni Mari was nooit eerder vertaald in het Nederlands, terwijl hij in Spanje al veel literaire prijzen heeft gewonnen. Dit boek kwam in...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Korte verhalen, Literatuur
| Reageer!
Het DNA van het leven op aarde – Richard Dawkins – vertaling: Aad Janssen, Koos Mebius en Pon Ruiter – Nieuw Amsterdam – 384 blz. De Britse evolutiebioloog Richard Dawkins (1941) nodigt ons uit om de evolutionaire geschiedenis te benaderen als een levend manuscript,...
Lees verder Categorie: Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!