Wonderboek van Gary Keller en Jay Papasan?

1 ding – Gary Keller en Jay Papasan – Vertaald door Sandra C. Hessels –Xander business – 259 blz.

1 dingAmerika is hèt land van de zelfhulpboeken. Wayne Dyer was een van de eersten die boeken schreef die je moesten weghouden bij de psychiater of de psycholoog. Veel mensen zullen wat aan zijn raadgevingen gehad hebben, maar het zou best kunnen dat de schrijver zelf het meest heeft geprofiteerd door de inkomsten die hij aan zijn geschriften overhield.
Het lijkt op zich een goed idee om mensen een handvat te geven om hun leven in eigen hand te nemen en het kan ook geen kwaad. Maar de wonderen die schrijvers van zelfhulpboeken nogal eens voorspiegelen, blijven dikwijls uit.

Het boek Eén ding is onderverdeeld in drie delen; De leugens, De waarheid en Uitzonderlijke resultaten, die alle drie weer zijn opgesplitst in losse hoofdstukken. De schrijvers proberen de lezer inzicht te geven in hun ideeën over hoe je je zaak(jes) succesvol kunt regelen door één ding aan te pakken(focussen) en zo toe te werken naar een beter resultaat.
“Het [boek] biedt inzichten die je leven ingrijpend veranderen en leert je onder andere hoe je betere resultaten kan behalen in minder tijd, hoe je stress vermindert en hoe je de juiste koers kunt kiezen en houden.”
Dat zijn nogal ferme beloftes en die kunnen natuurlijk alleen waargemaakt worden als je de aanwijzingen van de schrijvers opvolgt. Belangrijk is daarom hoofdstuk 7 : Wilskracht is niet alleen een kwestie van willen.

Volgens Keller en Papasan is wilskracht een soort mentale spier die ’s ochtend nog fris en krachtig is, maar in de loop van de dag uitgeput raakt en verslapt. Dit merken veel mensen die proberen af te vallen. Naar mate de avond nadert wordt het steeds lastiger om wilskrachtig te blijven en als de spier ’s avonds helemaal uitgeput is, vallen velen voor de verleiding van een snack en doen zo hun verloren onsjes weer teniet. Wilskracht vreet energie en dus moet je gedurende de dag proteïnen en koolhydraten tot je nemen om de bloedsuikerspiegel te verhogen. Zo voed je de mentale wilskrachtspier.

Na het achttiende hoofdstuk staat in een soort slotwoord een samenvatting van het boek waarin je kunt lezen hoe je Eén ding in de praktijk kunt brengen in de talloze facetten van het leven. In je privéleven, in je gezinsleven, in je baan, samen met je teamleden, bij non-profit, op school, voor de kerk en in je gemeenschap. Focus je op één ding om je op een bepaald gebied te verbeteren. Hoe zo’n “ding” te vinden, kan nog best lastig zijn.
Het boek kan je zeker inspireren om dingen in je leven anders aan te pakken en misschien zelfs te verbeteren. Ik heb in mijn leven intussen wel één ding geleerd en dat is dat er geen boeken bestaan die je de enige weg naar een beter leven kunnen vertellen. Er leiden meerdere wegen naar Rome en dit boek kan een reisgids zijn, maar verdwaal onderweg niet en denk om je wilskracht, anders strand je al halverwege!

Pieter Feller

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!