Koken met de seizoenen

Echt eten 2, Als Jon in Frankrijk – Jonathan Karpathios – Karakter uitgevers – 288 blz.

Echt eten2Jon Karpathios’ eerste boek Echt eten was een groot succes. Het won de Gouden Garde-publieksprijs bij de Kookboek van het jaar-verkiezing. In deel twee neemt Karpathios ons mee maar Frankrijk, toch een van de bakermatten van de moderne kookkunst. Net als in deel een laat hij zich leiden door producten die op dat moment voorhanden zijn. Hij betrekt ze van zijn Franse buren of koopt ze op boerenmarkten, die zijn er veel in Frankrijk, waar grote en kleine producenten hun vers geoogste producten aanbieden. Marktjes zoals je die in Nederland niet vindt

Echt eten 2 is niet alleen zomaar een kookboek, want er staan ook veel foto’s in van Jon, huizen, tuinen met gedekte tafels, natuurlijk met bereide gerechten en tips om zelf zover te komen dat je ‘echt’ eten gaat bereiden. Tips om een moestuintje op te zetten, als is het slechts op een vierkante meter. Alles begint met een goede, schone aarde. Jon verwoordt het zo.
“Alles begint bij de aarde, want één hand aarde bevat meer levensvormen dan er mensen en dieren op de hele wereld zijn.”

Er zijn vijf hoofdstukken met Basisrecepten, Lenterecepten, Zomerrecepten, Herfstrecepten en Winterrecepten. Elk hoofdstuk bevat recepten die in dat jaargetijde makkelijk kunnen worden bereid, omdat de ingrediënten zeker voorhanden zullen zijn. De recepten zijn voor vier personen bedoeld. De bereiding en de hoeveelheden worden duidelijk weergegeven, zodat ook een amateur als ik de recepten zonder problemen kan klaarmaken.

Het boek is prachtig uitgevoerd met hardcover en full colour afbeeldingen. De recepten zijn in zwarte letters op een witte ondergrond gedrukt of witte letters op een zwarte ondergrond en dus goed leesbaar. Enkele persoonlijke verhalen zijn afgedrukt in nogal kleine witte letters op een gekleurde ondergrond en soms lastig te lezen. Een klein minpunt van dit boek, maar verder geen klagen over de vormgeving en de inhoud. Lees je dit boek dan ga je vanzelf verlangen naar het Franse platteland en de heerlijke gerechten die daar zijn ontstaan. Maar omdat je daar niet het hele jaar kan zijn, kunnen de gerechten je af en toe het gevoel geven – met de ogen dicht en een goed glas wijn erbij – dat je daar toch bent.

Pieter Feller

Andere recensies

De sleutels van het huis – Sami Al-Ajrami – Vertaling: Peter van der Drift en Manon Smits – Ambo|Anthos – 209 blz. Op 7 oktober 2023 brak een oorlog uit tussen Israël en Hamas na een verrassingsaanval door Hamas in Israël. Het Israëlische leger...
Lees verder Categorie: Kroniek, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
De wijsheid van een eiland – Antoni Marí – Vertaling: Frans Oosterholt – Zimiri press – 137 blz. De Catalaanse schrijver Antoni Mari was nooit eerder vertaald in het Nederlands, terwijl hij in Spanje al veel literaire prijzen heeft gewonnen. Dit boek kwam in...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Korte verhalen, Literatuur
| Reageer!
Het DNA van het leven op aarde – Richard Dawkins – vertaling: Aad Janssen, Koos Mebius en Pon Ruiter – Nieuw Amsterdam – 384 blz. De Britse evolutiebioloog Richard Dawkins (1941) nodigt ons uit om de evolutionaire geschiedenis te benaderen als een levend manuscript,...
Lees verder Categorie: Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!