Een leuk boek om te leren omdenken met je kind.

Is het een appel? – Shinsuke Yoshitake – Vertaling: Rindert Kromhout – Unieboek – 32 blz.

Is het een appel Dit boek heeft omdenken tot kunst verheven. Het leent zich uitstekend om te lezen met je nieuwsgierige kind dat graag vragen stelt, om de fantasie van je kind te bevorderen, of gewoon om heerlijk samen te lachen om alle grappige tekeningen. Het is leuk dat er nu eens een prentenboek is dat je ook met een wat ouder kind kunt lezen en dat een niet heel kinderlijk thema heeft, maar eerder een vrij ongewoon thema. Mijn achtjarige dochter vindt het boek erg interessant en liet de grappige tekeningen zien aan haar grote zus.

Wanneer een jongen op een dag thuiskomt, ligt er op tafel een appel. Maar is het wel een appel? Vervolgens laat hij zijn fantasie los op het fruit. Hierbij verzint hij niet alleen nieuwe vormen voor de appel. Zo bedenkt hij dat de appel misschien een opgerolde vis is, of een ei waar een heel vreemd kuiken uit tevoorschijn komt.

Maar hij bedenkt ook nieuwe woorden: de machinaasappel, waarbij een prachtige tekening te zien is van de binnenkant van een appel met een ingewikkelde machine van binnen. Misschien groeit de appel wel als je hem water geeft en kan je er dan een fantastisch huis in bouwen. Of misschien wil de appel naar de kapper. Het zou ook best een heel gevoelige appel kunnen zijn die giechelt als je hem kriebelt.

Het is niet alleen de tekst die fantasievol is, ook de tekeningen zijn erg leuk. Soms zijn ze stripverhaalachtig, op andere bladzijdes prijkt een paginagrote prent. Er zijn ook bladzijdes waar je zelf je fantasie de vrije loop kunt laten, en waar ruimte is om eigen verhalen te bedenken. En sommige bladzijdes, die zijn gewoon heel erg grappig, zoals die waar alle familie en vrienden van de appel worden voorgesteld.

Van al dat fantaseren krijg je honger, en uiteindelijk vraagt de jongen zijn moeder of hij de appel kan eten, en dan ontdekt hij dat de appel …. Nee, wat hij dan ontdekt, verklap ik niet, dat moet je zelf maar gaan onderzoeken.

Corine Gorter

Andere recensies

De sleutels van het huis – Sami Al-Ajrami – Vertaling: Peter van der Drift en Manon Smits – Ambo|Anthos – 209 blz. Op 7 oktober 2023 brak een oorlog uit tussen Israël en Hamas na een verrassingsaanval door Hamas in Israël. Het Israëlische leger...
Lees verder Categorie: Kroniek, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
De wijsheid van een eiland – Antoni Marí – Vertaling: Frans Oosterholt – Zimiri press – 137 blz. De Catalaanse schrijver Antoni Mari was nooit eerder vertaald in het Nederlands, terwijl hij in Spanje al veel literaire prijzen heeft gewonnen. Dit boek kwam in...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Korte verhalen, Literatuur
| Reageer!
Het DNA van het leven op aarde – Richard Dawkins – vertaling: Aad Janssen, Koos Mebius en Pon Ruiter – Nieuw Amsterdam – 384 blz. De Britse evolutiebioloog Richard Dawkins (1941) nodigt ons uit om de evolutionaire geschiedenis te benaderen als een levend manuscript,...
Lees verder Categorie: Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!