Een leuk boek om te leren omdenken met je kind.

Is het een appel? – Shinsuke Yoshitake – Vertaling: Rindert Kromhout – Unieboek – 32 blz.

Is het een appel Dit boek heeft omdenken tot kunst verheven. Het leent zich uitstekend om te lezen met je nieuwsgierige kind dat graag vragen stelt, om de fantasie van je kind te bevorderen, of gewoon om heerlijk samen te lachen om alle grappige tekeningen. Het is leuk dat er nu eens een prentenboek is dat je ook met een wat ouder kind kunt lezen en dat een niet heel kinderlijk thema heeft, maar eerder een vrij ongewoon thema. Mijn achtjarige dochter vindt het boek erg interessant en liet de grappige tekeningen zien aan haar grote zus.

Wanneer een jongen op een dag thuiskomt, ligt er op tafel een appel. Maar is het wel een appel? Vervolgens laat hij zijn fantasie los op het fruit. Hierbij verzint hij niet alleen nieuwe vormen voor de appel. Zo bedenkt hij dat de appel misschien een opgerolde vis is, of een ei waar een heel vreemd kuiken uit tevoorschijn komt.

Maar hij bedenkt ook nieuwe woorden: de machinaasappel, waarbij een prachtige tekening te zien is van de binnenkant van een appel met een ingewikkelde machine van binnen. Misschien groeit de appel wel als je hem water geeft en kan je er dan een fantastisch huis in bouwen. Of misschien wil de appel naar de kapper. Het zou ook best een heel gevoelige appel kunnen zijn die giechelt als je hem kriebelt.

Het is niet alleen de tekst die fantasievol is, ook de tekeningen zijn erg leuk. Soms zijn ze stripverhaalachtig, op andere bladzijdes prijkt een paginagrote prent. Er zijn ook bladzijdes waar je zelf je fantasie de vrije loop kunt laten, en waar ruimte is om eigen verhalen te bedenken. En sommige bladzijdes, die zijn gewoon heel erg grappig, zoals die waar alle familie en vrienden van de appel worden voorgesteld.

Van al dat fantaseren krijg je honger, en uiteindelijk vraagt de jongen zijn moeder of hij de appel kan eten, en dan ontdekt hij dat de appel …. Nee, wat hij dan ontdekt, verklap ik niet, dat moet je zelf maar gaan onderzoeken.

Corine Gorter

Andere recensies

Naar buiten! Naar buiten! – Tiny Fisscher – Illustraties: Sophie Pluim – Christofoor – 32 blz. Het verhaal begint als een sprookje. β€œEr waren eens vijf kinderen die altijd naar buiten wilden.” Kinderen van nu willen vaak niet naar buiten. De meesten zitten liever...
Lees verder Categorie: Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!
Middeleeuwse medemensen – Jonas Roelens & Nathan van Kleij – Ertsberg – 337 blz. Over de middeleeuwse mens en maatschappij heersen zeer eenzijdige opvattingen. De mensen waren bang van God. Genot op seksueel vlak was uitgesloten. Alles moest staan in het teken van de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!