Barbecuën op z’n best

Rook! – Steven Raichlen – Fotografie: Matthew Benson – Vertaling: Claudia Dispa/Vitataal – Karakter – 280 blz.

RookIn Rook! staat het roken van vlees, vis, gevogelte en groente centraal. Er wordt onderscheid gemaakt tussen warm-roken (kippers en ham) en koud-roken (zoals mozzarella affumicata en Scandinavische zalm). Raichlen richt zich niet alleen op het roken van vis en vleeswaren, maar ook op zeevruchten, cocktails, specerijen en desserts; alles passeert de revue. Je zult leren hoe je kunt variëren in verschillende rooksmaken, hoe je verschillende barbecues en rookkasten kunt gebruiken en dat de mogelijkheden voor gerookte gerechten eindeloos zijn.

Steven Raichlen introduceert in Rook! de zeven stappen die je moet (kunt) volgen voor een perfect gerookt stukje vlees of andere gerechten. Stap voor stap legt hij uit hoe je de vele tientallen gerechten het lekkerst kan klaarmaken. Raichlen geeft jou als lezer eigenlijk een snelcursus roken. Rook! is niet zomaar een kookboek, het is een rookboek!

Raichlens stappenplan:
1. Kies de smoker die bij je past (barbecue, Green Egg, etc.).
2. Kies de juiste brandstof (hout, kolen, etc.).
3. Zorg voor het juiste gereedschap.
4. Breng je gerecht op smaak.
5. Kies de juiste rookmethode bij je gerecht.
6. Stook het vuur op tot het de gewenste hoeveelheid rook geeft.
7. Leer wanneer je gerecht precies de juiste gaarheid en rokerigheid heeft.

En dan, na 32 bladzijden uitleg over deze stappen, komen de recepten. Natuurlijk kun je vlees en vis op de barbecue leggen, en een stukje brood, ui, tofu of maïs roken kennen de meeste mensen ook wel. Maar wat ik – en waarschijnlijk velen met mij – niet wist is dat je ook cocktails en desserts kunt maken op de grill. Maar Raichlen krijgt het voor elkaar, en het klinkt nog eens best wel lekker ook. Aan de hand van Rook! kun je een complete maaltijd op tafel zetten: voorgerecht, hoofdgerecht, bijgerechten, toetje en drinken. Bij de meeste vleesgerechten zit er zelfs een saus bij.

Niet te missen in Rook! zijn de vele mooie paginagrote foto’s van de verschillende gerechten. Het water loopt je bij het doorbladeren al gauw in de mond. Je krijgt er honger van. Het één ziet er nog lekkerder uit dan het ander. Ik heb geprobeerd een paar dingen na te maken, en ze zien er in het echt natuurlijk lang niet zo goed uit, maar het smaakt prima! Hopelijk wordt het de komende weken mooi weer, dan kunnen we nog heel veel nieuwe gerechten uitproberen.

Stoere mannen en vrouwen die wel houden van een flink stuk vlees met een beetje een rokerige smaak, kunnen met die bijzondere kookboek menig vriend en familie imponeren. Maar ook als je liever een vegetarisch menu op tafel zet, kun je met Rook! uit de voeten, al kun je wel veel minder verschillende recepten uitproberen. Sommige recepten zijn wel veel werk en vragen wat extra voorbereiding, maar in veel gevallen is het wel de moeite waard.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Biografische fictie over fotografe Emmy Andriesse Emmy Andriesse (1914-1953) behoort tot de belangrijkste Nederlandse fotografen van de twintigste eeuw. Grote bekendheid, ook internationaal, kreeg ze met de indrukwekkende foto’s die ze tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte, onder meer van de hongerwinter in Amsterdam en...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!
Spitsvondige en humorvolle hervertelling In dit meesterlijk geïllustreerde, groot formaat prentenboek, heeft Olivier Tallec het gedicht ‘Wachten op de barbaren’ van de Griekse dichter Konstantinos Kaváfis als uitgangspunt genomen. Kaváfis schreef dat gedicht in 1898, en gaat over het Romeinse Rijk waarin de decadente...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Prentenboek
| Reageer!
Twee denkers, één natuur Jason Roberts’ Al wat leeft is een diepgaande biografie die de levens en de tegengestemde denkbeelden van Carl Linnaeus (1707-1778) en Georges-Louis de Buffon (1707-1788) in kaart brengt, twee sleutelfiguren in de achttiende-eeuwse natuurwetenschap. De Zweedse botanicus Linnaeus is de...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Geschiedenis, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!