Een thriller met net dat beetje extra inhoud
Annabel Lee – Mike Nappa – vertaling: Willem Keesmaat – Uitgeverij Kok – 400 blz.
Mike Nappa is entertainmentjournalist en is een bekroond bestsellerauteur met meer dan een miljoen boeken op zijn naam, vooral non-fictie. Eerder werkte hij als acquirerend redacteur voor de afdeling fictie van een uitgeverij. Toen hij bezig was met zijn master Engels las hij Batman: Knightfall. Toen vroeg hij zich af of hij ooit zoiets kon schrijven. Toen hij op een nacht niet kon slapen begon zich een spannende film in zijn hoofd af te spelen. Dit werd het afstudeerproject van zijn master en zijn eerste thriller die werd uitgegeven. Maar het moest wel onder een pseudoniem uitgegeven worden, omdat geen enkele uitgever het zou lezen als zijn echte naam erop zou staan.
De tiener Annabel Lee woont al jaren op de boerderij bij haar oom Truck. Naar school gaat ze niet, Truck zorgt voor boeken en minstens tweemaal in de week krijgt ze les van hem. Alles om Truck heen is een beetje raadselachtig maar Annabel Lee vindt het wel prima. Alleen die herdershond die er rondloopt. Die vindt ze maar eng, volgens haar oom eet hij mensenvingers. Dan wordt ze op een dag opgesloten in een militaire bunker onder de grond. Samen met de hond.
Haar oom vertelt niet wat er aan de hand is, het enige dat hij haar zegt dat ze voor niemand de deur open moet doen, ook niet voor hem.
Wat Annabel Lee niet weet is dat ze boven de grond naarstig op zoek zijn naar haar. Twee privédetectives, een voormalig sluipschutter genaamd The Mute en ene ‘Dr. Smith’. Hoe weten ze van haar bestaan en willen ze haar gevangen houden of juist bevrijden?
Annabel Lee verhaalt vanuit een wisselend perspectief. Bovenaan de korte hoofdstukken wordt duidelijk aangegeven welk personage op dat moment zijn rol speelt. Annabel Lee heeft uiteraard de hoofdrol maar de andere personages krijgen voldoende mee om van groot belang te zijn. Hoe bijvoorbeeld The Mute aan zijn naam is gekomen en wat zijn relatie met Truck is. De twee privédetectives Coffey & Hill zijn met elkaar getrouwd geweest en nog blijkt dat ze niet met maar ook niet zonder elkaar kunnen. Een duo dat zich absoluut in een eventueel volgend deel nog verder kan ontwikkelen.
Een tiener die opgesloten zit samen met een enge hond. Annabel Lee moet zien te overleven al benauwt het haar bij de gedachte dat ze hier nooit meer uitkomt. Haar angst en verwardheid is realistisch beschreven en zorgt ervoor dat je meeleeft. Maar ook de andere karakters weten te vangen en onderhouden. Naast de voortdurende spanning zorgt het detective duo zo af en toe voor een klein beetje humor. Ook de vraag wat er zo belangrijk is aan Annabel Lee blijft de gemoederen flink bezig houden en vooral waarom ze zo belangrijk is voor de raadselachtige Dr. Smith.
Als christelijke thriller is dit vlot en toegankelijk geschreven boek licht verweven met religie en spiritualiteit. Niet opdringerig maar juist op een manier dat het een ieder tot nadenken kan aanzetten over diverse levenskwesties. Hierdoor krijgt deze thriller net dat beetje extra inhoud. Annabel Lee is een goed begin en de auteur laat zien dat hij ook zeker een thriller kan schrijven.