Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Linda Schipper van kinderboekwinkel Rapunsel in Assen, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Sanne Hunneman van Van der Velde in Drachten, Babet van der Schot van  Boekhandel Libris Venstra in Amstelveen en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die zij zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Wim Krings

Paolo Cognetti

Beneden in het dal

Bergen zijn Cognetti’s passie. Deze keer is de invalshoek het leven van twee broers die uit elkaar zijn gegroeid. Luigi bleef, weliswaar in het dal, en Fredo emigreerde naar Canada. Waarom? Dat wordt gaandeweg in het boek wel duidelijk. Nu is hij na vele jaren terug. Het gaat deze keer om het ouderlijk huis dat nu op beider namen staat na het overlijden van hun vader. Luigi wil Fredo uitkopen om weer hoog in de bergen te gaan wonen en leven, maar is hij wel helemaal eerlijk over zijn motieven? Hoe zal Fredo reageren?  Weer een mooi geschreven boek over tegenstellingen en het boek eindigt op een bijzondere manier: met een lang gedicht met een ode aan de bomen en de strijd van de bomen met de mens.

Boek bestellen!

Linda Schipper

Jeff Aerts

Roversjong

Op de kippenweide is de paniek toegeslagen, een vos heeft huisgehouden in het kippenhok. Kip Vera heeft er weinig van meegekregen, want zij zat lekker te broeden op haar nest in de bosjes zoals echte kloeken doen. Haar moederhart smelt als ze het achtergebleven babyvosje achter de schuur ontdekt. Ondanks de daad van zijn moeder ontfermt Vera zich over het vosje dat Vonk blijkt te heten. Haar soortgenoten zijn het hier echter niet mee eens en wantrouwen het vosje en sturen hem weg. Vera wil Vonk niet in de steek laten en samen trekken ze de wijde wereld in. Toch blijken er onoverkomelijke verschillen tussen de twee te zijn. Een prachtig verhaal over liefde, vriendschap en familie. De tekeningen vullen het verhaal fantastisch aan.

 

Boek bestellen!

Gerben de Bruijn

Frida Wolf

De buitengewoon geslaagde opvoeding

Hoe zou het zijn om op te groeien naast een gevangenis, waar je vader dan ook nog eens de directeur van is? Dat is het uitgangspunt van dit veelbelovende debuut. Al snel wordt het duidelijk dat er met de vader ook wat mis is. Hij is dwingend, excentriek, gebruikt te veel alcohol en houdt zich niet aan de wet. Als dan ook nog eens de moeder van hoofdpersoon Frida overlijdt, dan weet je zeker dat dit mis moet gaan. Later kijkt Frida terug op haar jeugd naast de gevangenis. Dit boek weet een vloerkleed van tal van grappige scènes te leggen, maar als je eronder kijkt, zie je het leed dat verborgen is onder al die grollen. Je weet al snel dat dit niet goed kan blijven gaan, maar blijft nieuwsgierig naar de ontsporing.

Boek bestellen!

Sanne Hunneman

Rian Visser

Het is een zachte dag vandaag

In haar vorige po√ęziebundel “Alle wensen van de wereld”, liet Rian Visser al zien dat ze met woorden kan spelen en met weinig tekst heel veel teweeg kan brengen. In haar nieuwe bundel genaamd “Het is een zachte dag vandaag”, laat ze je ook weer de pracht van simpele, maar mooie po√ęzie zien voor kinderen. Sommige gedichten zijn ontroerend en brengen diepe gevoelens naar boven. Andere gedichten laten je nadenken over het leven. Ik vind dit boek een heel mooie opstap om met kinderen te filosoferen over allerlei onderwerpen in het leven. Van identiteit tot aan thuissituaties, allerlei dagelijkse onderwerpen komen aan bod. De illustraties van Janneke Ipenburg brengen de woorden tot leven en zorgen voor een dromerige en warme sfeer in het boek. Prachtig om cadeau te geven aan vrienden of aan jezelf!

Boek bestellen!

Babet van der Schot

Wil Kranendonk en Irene Schiphorst

Vis

Niet vaak lees ik een striproman, maar elke keer als ik dit doe, voel ik enorme bewondering voor deze tak van kunst. Deze maand pakte ik Vis op, het stripromandebuut van Will Kranendonk en Irene Schiphorst. Een striproman over een meisje genaamd Vis. Vis zit in groep 7 en is eenzaam. Ze heeft op school geen vrienden en haar ouders zijn bijna altijd op hun werk.  Als Vis met Peer een nieuw klasgenootje krijgt, hoopt Vis op een vriendschap. Deze vriendschap ontstaat uiteindelijk, maar dan blijkt Peer nog grotere zorgen te hebben. Deze striproman heeft het op een heel zachte manier over kindermishandeling. De tekeningen van Schiphorst zijn lief. Het verhaal, met een pratende eik waar Vis en Peer altijd terecht kunnen, is net zo lief. Zó maak je een heftig onderwerp bespreekbaar. Knap!

Boek bestellen!

Monique Eskens

Barbara Kingsolver

Demon Copperhead

Wie wel eens in Amerika is geweest kent wel de troosteloze trailerparks en vaak desolate strip malls. En die zijn de setting voor deze rauwe, onthutsende, aangrijpende, prachtige, meeslepende roman. Demon (eigenlijk Damon, maar bijna iedereen heeft een bijnaam) groeit in de jaren ’90 op in troosteloze omstandigheden in Virginia; armoede, geweld en drugs vormen de achtergrond van zijn jeugd. Na het overlijden van zijn moeder komt hij terecht in pleeggezinnen waar pleegkinderen als inkomstenbron gezien worden en uitbuiting aan de orde van de dag is. Het lijkt beter te gaan als hij bij een American Footballcoach en diens dochter gaat wonen.  Als hij echter tijdens American Football een blessure aan zijn knie oploopt, raakt hij verslaafd aan sterke pijnstillers. Door de fijne vertelstem van Demon, zijn humor, intelligentie en overlevingsdrang is het geen deprimerend boek, wel een dat je nog lang bijblijft.

Boek bestellen!