Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Linda Schipper van kinderboekwinkel Rapunsel in Assen, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Sanne Hunneman van Van der Velde in Drachten, Babet van der Schot van  Boekhandel Libris Venstra in Amstelveen en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die zij zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Wim Krings

Patricia Snel

De vondeling van Veenhuizen

In het begin van de negentiende eeuw wilde men vondelingen en ouderloze kinderen opvangen in Drenthe in Veenhuizen. Een mooi idee dat uiteindelijk niet zo goed afliep. Over deze periode schreef Patricia Snel een boeiende historische roman. Als achtergrond dient het dagboek van Karel Muller. Het boek volgt hem en zijn broer en zus en de vondelinge Neeltje. Een boek met een lach en een traan. Een hard leven, slechte hygiëne en slecht eten en wat een ideële instelling was wordt, steeds meer een niet zo’n geslaagd project. Goede research en boeiend geschreven. Soms las ik het en dacht: Hoe is het mogelijk! Hoe heeft dit zich zo kunnen ontwikkelen.

Boek bestellen!

Linda Schipper

Tiny Fisscher & Sophie Pluim

Naar buiten! Naar buiten!

Dit boek kreeg na het lezen meteen een plaatsje in mijn lijst van favorieten, wat een ontzettend prachtig boek is dit. Niet alleen de teksten en de boodschap zijn mooi, maar de prachtige illustraties van Sophie Pluim zijn een lust voor het oog en vullen het verhaal bijzonder goed aan. Vijf buurtkinderen zijn het liefst de hele dag buiten. Het maakt niet uit wat voor weer het is. De volwassenen zijn het hier niet altijd mee eens, die vinden het al snel te koud of te warm of te nat, maar dit maakt de kinderen niks uit, dat vinden ze juist fijn! Samen met de kinderen beleef je de verschillende seizoenen en elke dag willen ze weer naar buiten op zoek naar de schatten van de natuur, soms vinden ze iets kleins maar heel soms ook iets groots.

Boek bestellen!

Gerben de Bruijn

Marleen de Vries

Verlicht en vilein

De achttiende eeuw heeft doorgaans het imago dat het een eeuw was waar niet zoveel gebeurde, maar in Verlicht en vilein weet Marleen de Vries dat compleet te doorbreken. Het was een tijd van tanende macht, van strijd tussen geloven, revoluties en bubbels op de beurs. Maar ook het begin van de Verlichting, de oprichting van tijdschriften en een beginnende aandacht voor cultuur in een voorheen cultuurhatend landje. Tal van bekende en minder bekende Nederlanders en Europeanen op bezoek passeren de revue en laten ons met hun eigen verhaal het grotere plaatje zijn. Van Bernard Mandeville tot Jacob Campo Weyerman en van Voltaire tot Jacob Haafner. Zo ontstaat een portret van de onbekende eeuw, die duidelijk maakt dat het een uitzonderlijke periode was die het kraambed van het moderne Nederland was.

Boek bestellen!

Sanne Hunneman

Lucy Brownridge

WWW of Wijde Wortel Web

Dit prentenboek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van Professor Suzanne Simard, die ontdekte dat bomen via een ondergronds netwerk van schimmels (Het Wijde Wortel Web) met elkaar in verbinding staan. Via dat netwerk van schimmels wisselen de bomen hulpbronnen uit in tijden van nood. Alle bomen maken deel uit van één grote bomenfamilie, waarin de sterkeren het voor de zwakkeren opnemen. Een prachtig natuurverschijnsel vind ik zelf! Lucy Brownridge slaagt er dan ook goed in, om dit ondergrondse netwerk simpel en verhalend neer te zetten voor jonge kinderen. Niet te veel tekst, maar toch krijgen kinderen een duidelijk beeld van de communicatie tussen bomen en het Wijde Wortel Web. De prachtige illustraties van Hanna Abbo helpen hier natuurlijk ook mee, want wat zijn deze prachtig en bomvol kleur!

 

Boek bestellen!

Babet van der Schot

Yentl & De Boer

Hubbelbubbelprik

Hubbelbubbelprik is het perfecte voorbeeld van een prentenboek voor jong en oud. Geschreven door het cabaretduo Yentl en de Boer, merk je aan alles dat er veel plezier heeft gezeten in de totstandkoming van het verhaal. Naast het feit dat het enorm humoristisch geschreven is (hoe kan het ook anders) bevat dit prentenboek ook een muzikale toevoeging door middel van QR-codes. Ofwel om tijdens het lezen naar te luisteren, ofwel later in de auto naar de camping in Frankrijk. Het verhaal volgt Ko, die van alles wil. Schudden met de fles Hubbelbubbelprik, of het haar van zijn slapende vader knippen. Als Ko het dan toch doet (en zijn vader merkt dat hij kaal is), vlucht Ko naar zijn kamer. En dan wordt zijn vurige wens werkelijkheid: zijn bed schiet omhoog naar een plaats voor stoute kinderen, waar Ko die nacht allerlei avonturen beleeft….

Boek bestellen!

Monique Eskens

Piergiorgio Pulixi

Het eiland van de zielen

Twee vrouwelijke rechercheurs moeten gaan samenwerken in de nieuw opgerichte afdeling Onopgeloste Zaken in Cagliari op Sardinië. Voor beiden is het niet bepaald een promotie en hun tegengestelde karakters zorgen in het begin voor de nodige botsingen. Maar als er al snel een moord gepleegd wordt die veel overeenkomsten vertoont met rituele moorden van jaren geleden, bundelen zij hun krachten en met de hulp van een gepensioneerde inspecteur die destijds bij die zaak was betrokken weten zij de zaak tot een goed einde te brengen. Het verhaal wordt naar een hoger niveau getild door de bijzondere, soms bijna mystieke sfeer en de rijkdom aan achtergrondinformatie over Sardijnse mythologie en cultuur.  Het is geen nagelbijtende thriller, maar door de spanningsopbouw en de korte hoofdstukken wil je blijven lezen.

Boek bestellen!