Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Linda Schipper van kinderboekwinkel Rapunsel in Assen, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Sanne Hunneman van Van der Velde in Drachten, Babet van der Schot van  Boekhandel Libris Venstra in Amstelveen en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die zij zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Wim Krings

Berend Boudewijn

Wie houdt je warm in de winter

Het is weliswaar een roman maar wie M. in dit boek is hoeft eigenlijk geen nadere toelichting! In deze ‘roman’ beschrijft de ouder wordende man, ik noem hem maar B, zijn samenzijn met M. Dertig jaar samen en hij haalt herinneringen op. Alle mooie momenten maar ook de tijd dat M een hersenbloeding kreeg en een half jaar moest revalideren. Vier jaar later overleed zij dan toch aan complicaties. Het andere belangrijke thema is het ouder worden. B heeft naast het feit dat het lichamelijk allemaal wat moeilijker wordt, veel meer moeite met het feit dat zijn geheugen hem steeds meer in de steek laat. Een liefdevol boek dat je raakt en laat nadenken. Korte hoofdstukken, zodat je het af en toe ook gewoon even kunt wegleggen.

Boek bestellen!

Linda Schipper

Lucy Brownridge.

Familie Kat viert samen Kerstmis

Al zo lang ik me kan herinneren zijn de kerstdagen mijn favoriete feestdagen. Ik wilde dus graag in december een mooi kerstboek bespreken. Ik wilde dat het boek er was geweest toen ik jong was! Wat is er veel te zien en te beleven in dit boek over familie Kat en wat is het allemaal mooi weergegeven. De prachtige tekeningen in Engelse sfeer geven je direct het ultieme kerstgevoel. In het boek tel je samen af naar kerstmis en beleef je de bijzondere momenten voor kerst. Op elke pagina staat een mooi verhaaltje en luikjes die aansluiten bij dat verhaal. Het boek is goed te gebruiken om af te tellen naar de kerstdagen. Wat mij betreft het ultieme boek om lekker met je kind in kerstsfeer te komen!

Boek bestellen!

Gerben de Bruijn

Mohamed Mbougar Sarr

Een echte man

Als Ndene Gueye een filmpje ziet van een lijk van een man die door een menigte uit zijn graf wordt getrokken, ontwikkelt zich langzaam een obsessie. Hij gaat op zoek naar de achtergrond van dit tafereel en die blijkt al snel te liggen in het feit dat de man homoseksueel is. Zwaar verboden in Senegal, waar het boek zich afspeelt. Als hij verder gaat graven, merkt hij dat dit ook invloed heeft op zijn eigen leven en op de manier hoe mensen naar hem kijken, in zijn familie en op zijn werk. Wordt hij ook verdacht van ‘onnatuurlijke gevoelens’ en heeft dat zware consequenties? Een aangrijpend en zwaar verhaal, dat ook vol kritiek op de Senegalese maatschappij zit. Prachtig vertaald door Jelle Noorman.

Boek bestellen!

Sanne Hunneman

Yentl Schieman & Christine de Boer

Hubbelbubbelprik

Dit is voor mij echt het leukste en gezelligste voorleesboek van 2023! Een supergrappig en fantasievol boek met rijke tekst en leuke liedjes om te luisteren via een QRCODE.  De illustraties zijn gemaakt door Mark Janssen en de liedjes zijn geschreven door Yentl en de Boer. In het eerste hoofdstuk lag ik al helemaal dubbel, omdat een goedbedoelde actie van Ko, totaal anders uitpakt dan hij zelf had gedacht. Wanneer hij als straf naar bed wordt gestuurd, wenst hij zo hard dat zijn bed een racket is, dat er plotseling van alles begint te bewegen rondom het bed. Het bed stijgt op en vliegt naar een bijzonder gekke planeet waar allerlei kinderen naartoe komen die zonder eten naar bed zijn gegaan. Natuurlijk belooft dit een geweldig en hilarisch avontuur te worden met een mooie boodschap.

Boek bestellen!

Babet van der Schot

Sholeh Rezazadeh

Ik ken een berg die op me wacht

‘Ik ken een berg die op me wacht’ is sprookjesachtig. Net als in haar debuutroman De hemel is altijd paars tovert Sholeh Rezazadeh met haar poëtische taal. Dit boek gaat over Alma, die in een woonboot op de Amstel woont, een rimpelloze rivier. Na een radicaal besluit reist ze in haar eentje naar Iran, waar ze zich aansluit bij een nomadenvolk. Deze nomaden leven met de seizoenen, eten en drinken wat de natuur ze gunt. De rivier Aras bruist door het ruige berglandschap en vertelt het verhaal. Het verhaal van de natuur die in de war is, het verhaal van stilstaan en meegezogen worden. Het boek is teder, het is klein, het is traag. En in dat alles is het groots. En dat einde…

Boek bestellen!

Monique Eskens

Karl Geary

Juno en Legs

Juno en Seán (bijnaam Legs) groeien op in het Dublin van de jaren ’80 in bijzondere gezinnen: haar vader is alcoholist en haar moeder kan niets weggooien. Zijn moeder heeft smetvrees, legt plastic over de vloerbedekking en boent zijn rug met azijn. Zij komen elkaar tegen op school waar zij het voor hem opneemt tegen pestkoppen en sluiten vriendschap. Zij zijn allebei buitenbeentjes en vinden steun en genegenheid bij elkaar. Deze band houdt hen overeind tijdens alle narigheid waar ze mee geconfronteerd worden; diepe armoede, dakloosheid, bedelen, wat er ook gebeurt in het leven, zij blijven overeind, al is het maar ternauwernood. Maar hoe groot de ellende ook is, het boek wordt nergens te zwaar; er zijn genoeg lichtpuntjes. Lees, huiver en geniet.

Boek bestellen!