Ligt er echt een schat in de duinen?

Het mysterie van Haamstede – Jeroen Blankendaal โ€“ Fontein – 252 blz.

Dit is het debuut van Jeroen Blankendaal als kinderboekenschrijver. Het is een spannend avontuur geworden dat zich afspeelt in Zeeland en waarbij een stuk geschiedenis verweven wordt in een fictief verhaal.

Sophia brengt haar zomervakantie door In Haamstede. Tijdens een wandeling door de Zeeuwse Meeuwenduinen ontdekt ze een bunker waarvan de deur openstaat. Als ze met haar vrienden op onderzoek wil gaan en de bunker ingaat, horen ze een harde stem. Die komt van een oude man die zijn hele leven al zoekt naar een kunstschat die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog is verdwenen uit het slot van Haamstede.ย  Sophia en haar vrienden duiken in de geschiedenis van de baron en zijn familie die daar woonde. Na het overlijden van de baron bleken de schilderijen in het slot vervalsingen te zijn en wist niemand waar de originele meesterwerken waren. Was de baron een oplichter of is zijn schat nog steeds verstopt. Reden genoeg om te blijven zoeken.

Een origineel en boeiend verhaal. De auteur blijft dicht bij de belevingswereld van de kinderen die dit avontuur meemaken en ook dus bij de doelgroep die het leest. Hierdoor krijg je het idee dat je het avontuur zelf had kunnen beleven en dat maakt het extra leuk om als kind te lezen.

Het verhaal heeft een fijn tempo waardoor je er doorheen lijkt te vliegen en als er een andere wending in het verhaal komt weet de auteur dit zo op papier te zetten, met voldoende uitleg aan de jongere lezer, dat het voor iedereen begrijpelijk is.ย  Het zit goed in elkaar met een afgerond einde.

In het nawoord gaat de auteur in op hoe hij op het verhaal is gekomen en wat echt is en wat niet. Ook is er een QR code waarmee je de locaties uit het boek kunt bezoeken. Voor degenen die al bekend zijn met de omgeving kunnen van dit extraatje genieten. Die herkennen meteen het slot, de vuurtoren en andere zaken uit de omgeving. Maar voor iemand die nog nooit die kant op is geweest, is het leuk om de QR code uit te proberen. Leuk en interactief!

Conny Schelvis

Boek bestellen!

Andere recensies

Armoede uitgelegd aan mensen met geld โ€“ Tim โ€™S Jongers โ€“ De Correspondent โ€“ 186 blz. Armoede uitgelegd aan mensen met geld biedt een persoonlijke en indringende kijk op het leven in armoede. De Belgische politicoloog Tim โ€™S Jongers (1981) ervaarde hoe het is...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
  De sneeuwdief – Alice Hemming – Illustraties: Nicola Slater – Veltman – 32 blz. Eekhoorn is hevig verontwaardigd. Het gras is verdwenen en alles is wit. Vogel legt uit dat het gesneeuwd heeft en zegt dat Eekhoorn maar moet komen kijken. Eekhoorn vindt...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Kip op je kop – Jowi Schmitz โ€“ Illustrator: Jeska Verstegen โ€“ Querido – 119 blz. Jowi Schmitz is auteur van zowel jeugdboeken als voor volwassenen. Zij studeerde Culturele studies en is naast auteur ook theaterrecensent. Zij heeft voor haar werk onder andere de...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!