ACM wil einde aan vaste boekenprijs

BoekenPieterDe vaste boekenprijs moet volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) worden afgeschaft, omdat de maatregel achterhaald en niet effectief is. Dat schrijft de ACM woensdag in een opiniestuk in NRC Handelsblad.
“Afschaffing van deze wet is goed voor de lezer, en verbetert de culturele prestaties van de boekenmarkt,” aldus de onderzoekers. Voorstanders van een vaste boekenprijs wijzen erop dat de maatregel leidt tot een divers aanbod van boeken. Omdat handelaren op goedlopende boeken hogere winsten behalen, hebben ze voldoende over om de verliezen op slechtlopende titels te dekken.

Maar dat handelaren op die manier ook minder goedlopende titels kunnen aanbieden, betekent volgens de ACM niet dat ze dat ook doen. “Waarom zou een boekenhandelaar zijn winst op een bestseller opofferen door een slecht verkoopbaar boek in te slaan,” zo vraagt de toezichthouder zich af. Een vaste boekenprijs leidt volgens de ACM daarom niet tot meer diversiteit, maar tot hogere prijzen voor consumenten en daardoor een inzakkende boekenverkoop.

Boekhandels

De Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) verdedigt in een reactie in de krant het belang van de vaste boekenprijs. De KVB vreest dat het aantal fysieke boekhandels bij afschaffing van de vaste boekenprijs onvermijdelijk zal afnemen. Ook zou het voortbestaan van een gevarieerd aanbod aan boeken hierdoor juist in gevaar kunnen komen. “Uitgevers hebben de vaste boekenprijs nodig om op voorhand commercieel misschien minder aantrekkelijke titels te publiceren,” aldus de KVB.

Breed aanbod

Ook de stichting CPNB is het volstrekt oneens met de economen. ”De argumenten zijn van likmevestje”, zegt directeur Eppo van Nispen. “Ze hebben naar willekeur uit allerlei onderzoeken geput.” Volgens Van Nispen blijkt uit onderzoeken dat het voor uitgevers juist veel lastiger is boeken voor een kleinere doelgroep uit te geven als er geen vaste boekenprijs is. “We willen een goed en breed cultureel aanbod, en niet alleen maar bestsellers.”

Bussemaker

Een vaste boekenprijs – tien jaar geleden ingevoerd – houdt in dat een boek in boekwinkel, supermarkt of op internet dezelfde prijs heeft. De uitgever mag die prijs bepalen. Elke vijf jaar wordt geëvalueerd of de boekenprijs effectief is. Minister van Cultuur Jet Bussemaker neemt na de zomer een besluit of de vaste boekenprijs blijft bestaan.

Bron: Novum/ANP

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!