ACM wil einde aan vaste boekenprijs

BoekenPieterDe vaste boekenprijs moet volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) worden afgeschaft, omdat de maatregel achterhaald en niet effectief is. Dat schrijft de ACM woensdag in een opiniestuk in NRC Handelsblad.
“Afschaffing van deze wet is goed voor de lezer, en verbetert de culturele prestaties van de boekenmarkt,” aldus de onderzoekers. Voorstanders van een vaste boekenprijs wijzen erop dat de maatregel leidt tot een divers aanbod van boeken. Omdat handelaren op goedlopende boeken hogere winsten behalen, hebben ze voldoende over om de verliezen op slechtlopende titels te dekken.

Maar dat handelaren op die manier ook minder goedlopende titels kunnen aanbieden, betekent volgens de ACM niet dat ze dat ook doen. “Waarom zou een boekenhandelaar zijn winst op een bestseller opofferen door een slecht verkoopbaar boek in te slaan,” zo vraagt de toezichthouder zich af. Een vaste boekenprijs leidt volgens de ACM daarom niet tot meer diversiteit, maar tot hogere prijzen voor consumenten en daardoor een inzakkende boekenverkoop.

Boekhandels

De Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) verdedigt in een reactie in de krant het belang van de vaste boekenprijs. De KVB vreest dat het aantal fysieke boekhandels bij afschaffing van de vaste boekenprijs onvermijdelijk zal afnemen. Ook zou het voortbestaan van een gevarieerd aanbod aan boeken hierdoor juist in gevaar kunnen komen. “Uitgevers hebben de vaste boekenprijs nodig om op voorhand commercieel misschien minder aantrekkelijke titels te publiceren,” aldus de KVB.

Breed aanbod

Ook de stichting CPNB is het volstrekt oneens met de economen. ”De argumenten zijn van likmevestje”, zegt directeur Eppo van Nispen. “Ze hebben naar willekeur uit allerlei onderzoeken geput.” Volgens Van Nispen blijkt uit onderzoeken dat het voor uitgevers juist veel lastiger is boeken voor een kleinere doelgroep uit te geven als er geen vaste boekenprijs is. “We willen een goed en breed cultureel aanbod, en niet alleen maar bestsellers.”

Bussemaker

Een vaste boekenprijs – tien jaar geleden ingevoerd – houdt in dat een boek in boekwinkel, supermarkt of op internet dezelfde prijs heeft. De uitgever mag die prijs bepalen. Elke vijf jaar wordt geëvalueerd of de boekenprijs effectief is. Minister van Cultuur Jet Bussemaker neemt na de zomer een besluit of de vaste boekenprijs blijft bestaan.

Bron: Novum/ANP

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!