ACM wil einde aan vaste boekenprijs

BoekenPieterDe vaste boekenprijs moet volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) worden afgeschaft, omdat de maatregel achterhaald en niet effectief is. Dat schrijft de ACM woensdag in een opiniestuk in NRC Handelsblad.
“Afschaffing van deze wet is goed voor de lezer, en verbetert de culturele prestaties van de boekenmarkt,” aldus de onderzoekers. Voorstanders van een vaste boekenprijs wijzen erop dat de maatregel leidt tot een divers aanbod van boeken. Omdat handelaren op goedlopende boeken hogere winsten behalen, hebben ze voldoende over om de verliezen op slechtlopende titels te dekken.

Maar dat handelaren op die manier ook minder goedlopende titels kunnen aanbieden, betekent volgens de ACM niet dat ze dat ook doen. “Waarom zou een boekenhandelaar zijn winst op een bestseller opofferen door een slecht verkoopbaar boek in te slaan,” zo vraagt de toezichthouder zich af. Een vaste boekenprijs leidt volgens de ACM daarom niet tot meer diversiteit, maar tot hogere prijzen voor consumenten en daardoor een inzakkende boekenverkoop.

Boekhandels

De Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) verdedigt in een reactie in de krant het belang van de vaste boekenprijs. De KVB vreest dat het aantal fysieke boekhandels bij afschaffing van de vaste boekenprijs onvermijdelijk zal afnemen. Ook zou het voortbestaan van een gevarieerd aanbod aan boeken hierdoor juist in gevaar kunnen komen. “Uitgevers hebben de vaste boekenprijs nodig om op voorhand commercieel misschien minder aantrekkelijke titels te publiceren,” aldus de KVB.

Breed aanbod

Ook de stichting CPNB is het volstrekt oneens met de economen. ”De argumenten zijn van likmevestje”, zegt directeur Eppo van Nispen. “Ze hebben naar willekeur uit allerlei onderzoeken geput.” Volgens Van Nispen blijkt uit onderzoeken dat het voor uitgevers juist veel lastiger is boeken voor een kleinere doelgroep uit te geven als er geen vaste boekenprijs is. “We willen een goed en breed cultureel aanbod, en niet alleen maar bestsellers.”

Bussemaker

Een vaste boekenprijs – tien jaar geleden ingevoerd – houdt in dat een boek in boekwinkel, supermarkt of op internet dezelfde prijs heeft. De uitgever mag die prijs bepalen. Elke vijf jaar wordt geëvalueerd of de boekenprijs effectief is. Minister van Cultuur Jet Bussemaker neemt na de zomer een besluit of de vaste boekenprijs blijft bestaan.

Bron: Novum/ANP

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!