Boekhandelaren enthousiast over Clara
Boekhandelaren zijn laaiend enthousiast over deel een en twee van de trilogie over Clara van Pieter Feller en Tiny Fisscher
Rubén Rodriguez da Silva van boekhandel LOS uit Bussum zegt:
“Liefhebbers van jeugdboeken, dit mogen jullie echt niet missen! Ik zou het wel van de daken willen schreeuwen: CLARA VERDIENT HET OM EEN KLASSIEK BOEKPERSONAGE TE WORDEN! Zij hoort wat mij betreft thuis in het rijtje van Kees de jongen, Ciske de Rat, Kruimeltje, Pietje Bell en Dik Trom. Als je dit nog niet kent, ga het dan lezen!
Amsterdam 1911, Clara is de elfjarige dochter van een timmerman. Haar liefste wens is ontdekkingsreiziger te worden. Bijna niemand neemt haar serieus, want meisjes kunnen geen mannenberoep uitoefenen. Maar Clara heeft daar lak aan. Zij weet wel beter. Vrouwen kunnen hetzelfde als mannen.
Ook meester Korevaar gelooft in haar, en als op school de positie van beljongen vrijkomt, stelt hij Clara aan als het allereerste belmeisje. Zij mag, als de deurbel gaat, de klas verlaten om de bezoeker te ontvangen, want als beste leerling van haar klas kan zij best een stukje van de les missen.
Wanneer de thuissituatie volledig op z’n kop komt te staan, staat Clara voor een moeilijke maar noodzakelijke beslissing. Hiervoor moet ze wellicht haar droom laten varen, maar misschien biedt het ook onverwachte nieuwe kansen.
Clara is het eerste deel van een heerlijk ouderwetse Hollandse trilogie, maar dan wel met een hedendaags insteek. Ondanks dat het een zeer plezierig kinderverhaal is, wordt het nergens zoetsappig. Pieter Feller en Tiny Fisscher nemen hun jeugdige lezers serieus en bieden ons dan ook een ‘volwassen’ verhaal. Eindelijk weer een echt Nederlands boek dat recht overeind blijft staan tussen de vele van oorsprong buitenlandse kinderboeken. Dit maakt me blij. Heel blij!
Voor lezers vanaf 10 jaar, maar zeker ook voor volwassen lezers.”
Ineke van Nispen van Van Kemenade & Hollaers uit Breda zegt:
“In mijn recensie van deel 1 schreef ik al lovende woorden over het boek Clara. Ik vond het mooi en ontroerend, maar vooral geeft het zo’n mooie inkijk in het leven van een twaalfjarig meisje dat in 1900 geboren is in een Amsterdams arbeidersgezin. Van het karige salaris dat haar moeder verdient met schorten naaien, kunnen ze niet rondkomen, en hoewel Clara de beste van de klas is, besluit ze van school te gaan om te gaan werken. Clara heeft nog steeds de droom om ontdekkingsreiziger te worden, maar beseft in dit tweede boek dat het een moeilijke en lange weg zal zijn. Haar doorzettingsvermogen heeft er dan wel voor gezorgd dat zij het eerste krantenmeisje van de stad is geworden, maar dat is zwaar werk.
Twee keer per dag met een volle tas naar het station lopen en dan maar zien dat ze de kranten verkocht krijgt. Maar Clara is flink en ziet kans om positief te blijven. Jammer genoeg verwatert wel de vriendschap met haar vriend Koos. Hij gaat nu liever om met een verwend meisje, dat opgroeit in een rijk gezin. Gelukkig is daar nu Sjaak, haar nieuwe beste vriend. Of is hij meer dan een vriend? Vanaf de eerste bladzijde word je meegezogen in het verhaal en leef je je helemaal in. Niet alleen in Clara, maar ook in de personen die ze tegenkomt: bikkelharde werkgevers, jongens die jaloers zijn op haar prestaties, een boze hondenbezitter, maar ook de lieve mensen die haar met warmte ontvangen in het café waar ze kranten bezorgt. Voor mij hoort dit boek nu al bij de kinderklassiekers. Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10, én voor volwassenen! Voorlezen vanaf een acht jaar.”
Bron: FPB