Fermenteren kun je leren

Instock cooking – Diverse auteurs – Uitgeverij Karakter – 160 blz.

Instock cookingFermenteren is een proces waarbij schimmels, bacteriën en gisten een product lekkerder, langer houdbaar of beter verteerbaar maken. Met deze techniek wordt zuurkool gemaakt. En zo zijn er nog een aantal conserveringstechnieken waarmee je voedsel o.a. langer houdbaar maakt. Ze staan allemaal beschreven in Instock cooking. En dat niet alleen, ook de lekkerste recepten zijn er in opgenomen.

Zonder dat je erbij stilstaat, verdwijnt die overrijpe banaan of halve komkommer vaak in de afvalbak. Dit boek laat je zien hoe je van deze producten iets unieks creëert. Door in te maken in zoet/zuur, te drogen, te pekelen of een andere techniek in te zetten, hoef je minder voedsel te verspillen.

In Instock cooking wordt op een toegankelijke manier uitgelegd hoe je de diverse technieken kunt toepassen. Een stukje geschiedenis en korte quote maken het geheel compleet. Kers op de net ingemaakte jam zijn de chefkoks die zijn of haar tips geven. Samuel Levie vertelt over Rillette en Yvette van Boven over haar Pompoenpickles.

Ga eens experimenteren met je voorraad. Gooi eens iets in het zout in plaats van in de vuilcontainer.
Instock cooking is voor iedereen die eens iets nieuws wil leren, maar uiteraard nog meer voor mensen die minder willen verspillen.

En mocht je een moestuin hebben dan is dit helemaal een ‘must have’, zodat je de winter door kunt met de voorraad van de zomer.

Nelly Hofman

Andere recensies

Wij van de Ripetta – Tomas Lieske – Querido – 231 blz. In deze roman laat Lieske de Engelse schrijver en toneelspeler William Shakespeare naar Rome reizen. In werkelijkheid is hij daar nooit geweest, maar het levert een verrassend boek op als Shakespeare daar...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het jaar van Bonk – Tiny Fisscher – Illustraties: Sophie Pluim – Volt – 314 blz. Wanneer Finn de nieuwe buurt vanuit een kastanjeboom door zijn verrekijker verkent, wordt hij ruw verstoord door Zwaan die het niets vindt om bespied te worden door een...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Kinderboeken
| Reageer!
Mijn boek vol slimme weetjes over dieren – Mathilda Masters & Kass VanderSande – Lannoo – 120 blz. Voor kinderen vanaf zes jaar is dit een heerlijk boek om antwoord te krijgen op vragen over de meest uiteenlopende dieren. Het is verdeeld in vijf...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Kinderboeken
| Reageer!