Interview met illustratrice Loes Riphagen

Loes Riphagen groeide op in Oene, een klein boerendorpje op de Veluwe. Ze studeerde in 2007 af aan de kunstacademie in Rotterdam. In 2008 debuteerde ze als kinderboekenschrijfster en illustratrice met het prentenboek Slaapkamernachtdieren.
Met haar vrolijke en eigenwijze illustraties valt Loes Riphagen op bij het publiek, de pers en verschillende jury’s.
Voor haar illustraties in het boek Huisbeestenboel heeft zij De Vlag en Wimpel 2010 ontvangen en met het boek Slaapkamernachtdieren was zij genomineerd voor de kinderboekwinkelprijs 2009/2010. Superheldjes is verkozen tot kerntitel van de Kinderboekenweek 2011. Op dit moment woont en werkt Loes in Rotterdam.
Laatste titel: De gele olifant

Wilde je als kind al illustrator of tekenaar worden?

Ik wilde vroeger ballerina worden, maar ik heb nooit op ballet gezeten dus dat was een beetje lastig. Ik knutselde vroeger wel héél erg veel, altijd poppenkleertjes maken of monsters van klei. Tekenen ben ik op de middelbare school heel leuk gaan vinden en toen ben ik naar de kunstacademie gegaan.

Las je als kind veel?

Ik las heel veel strips. Alle strips uit de bibliotheek heb ik gelezen.

Had je dan ook een favoriet boek of een favoriete schrijver of illustrator?

Ik had niet echt een favoriete schrijver of illustrator.

Wat is er leuk aan illustreren?

Ik vind mijn beroep heel fijn. Ik mag de hele dag nadenken over welke kleur ik wil gebruiken en hoe iets eruit moet zien. Ik mag allemaal dingen verzinnen die niet bestaan. Bijvoorbeeld hoe ziet een Hastalapoepsa eruit en wat eet hij, dat is erg leuk om over na te denken.

Wat vind je minder leuk?

Soms is er een deadline en moeten tekeningen snel af, dan moet ik echt heel hard doorwerken; ook in het weekend soms.

Moet een script je aanspreken wil je het illustreren of neem je alles aan?

Het moet zeker aanspreken, ik moet gelijk ideeën in mijn hoofd krijgen over hoe en wat ik kan tekenen. maar dat is wel bijna altijd zo.

Bekijk je werk van andere illustratoren tijdens een opdracht of juist niet?

Nee, ik verzin zelf hoe iets eruit moet zien, daar heb ik geen voorbeelden van andere illustratoren bij nodig. Wel bezoek ik altijd kinderboekenwinkels als ik in een ander land ben en dan neem ik de mooiste boeken mee naar huis voor mijn verzameling.

Welk bestaand boek zou je graag hebben willen illustreren?

Ik zou heel graag een boek van Roald Dahl hebben geïllustreerd omdat ik hem zo’n grappige schrijver vind.

Welke vraag is niet gesteld en had je wel graag beantwoord?

Mijn lievelingsdier is een pinguïn en mijn lievelingskleuren zijn groenblauwig en geel.

Noem je favoriete top vijf boeken, schrijvers of illustratoren.

Oei, dit vind ik een heel erg moeilijke vraag, ik heb niet echt een top 5. Ik vind veel illustratoren en schrijvers heel goed, ik vind zelf franse kinderboeken illustratoren heel mooi werk maken, maar het lijkt allemaal wel veel op elkaar.

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!