Kinderen willen dit zeker lezen

Dagboek van een lastpak deel 1 en 2 – Virginy L. Sam – Illustraties: Marie-Anne Abesdis – Vertaling: Lies Lavrijsen (deel 1) en Mariella Manfré (deel 2) – Overamstel – beide boeken 269 blz.

De schrijfster, Virginy en illustratrice, Marie-Anne, zijn zussen van elkaar en ik denk dat ze heel nauw moeten samenwerken om deze boeken te maken. De inhoud ziet eruit als een echt dagboek van een meisje van een jaar of elf, met veel verschillende formaten handschriften en tekeningen die er bedrieglijk eenvoudig uitzien. Hoofdpersonage Fenna is een lastpak en dat vindt ze helemaal niet erg. Ze cultiveert dat zelfs. Beide boeken staan vol met tips over hoe je onder dingen kunt uitkomen, zoals een vervelend familiebezoek, huiswerk of het opruimen van de kamer. Want een lastpak ligt graag dwars.

Fenna heeft een jonger zusje, Eva, dat ze steeds op afstand probeer te houden. Ze is lief, maar vaak een blok aan het been. Eva slist en is het lievelingetje van de ouders van de beide meisjes. Gelukkig is er opa Gaston die in beide boeken de rol van kwajongen speelt. Samen met Fenna haalt hij allerlei streken uit die de bewoners van het tehuis waar hij woont de stuipen op het lijf jaagt.

Fenna heeft een diploma in de lastpakologie. Ze kent heel wat trucjes, waarvan de makers er ongetwijfeld in hun jeugd zelf ook veel hebben toegepast. Want ze zeggen van zichzelf dat ze vroeger ook lastpakken zijn geweest. Uit hun jeugd putten ze vast heel wat inspiratie.

In deel twee wordt Fenna verliefd op Theo en dat geeft ook heel wat verwikkelingen, want ziet ‘de hunk’ haar wel staan? En krijgt ze niet steeds een hoofd als een rode biet als hij wat tegen haar zegt? De makers voelen haarfijn aan wat jonge pubers willen en ook wat ze niet willen. Ze willen zich losmaken van hun ouders, proberen zoveel mogelijk onder het ouderlijk gezag uit te komen en aan huiswerk hebben ze een bloedhekel. Gezond eten slaan ze liever af, want chips en cola zijn toch ook maagvullend?

Belangrijke onderdelen van de boeken zijn; de school waar het wemelt van de lelijke en vervelende leraren en leraressen, huiswerk, muziek, vriendinnen, een irritante vader, een bemoeizieke moeder en loltrappen met opa.

Een echt plot hebben de boeken niet, maar onderschat niet de hoeveelheid creativiteit die het vergt om dergelijke boeken te maken. Deze boeken zullen helpen om kinderen aan het lezen te krijgen en te houden. Houden ze van Het leven van een Loser of Dagboek van een muts, dan weet ik zeker dat de lezers ook veel lol zullen hebben met lastpak Fenna en misschien nemen ze wat van haar tips over. Maar zeg nou zelf, ieder kind is wel eens een lastpak en dat geldt ook voor volwassenen. Dus geef deze boeken aan een kind en je zult zien dat die ze graag zal lezen! En wees niet boos als ze de adviezen van Fenna opvolgen. Lach erom.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Wij van de Ripetta – Tomas Lieske – Querido – 231 blz. In deze roman laat Lieske de Engelse schrijver en toneelspeler William Shakespeare naar Rome reizen. In werkelijkheid is hij daar nooit geweest, maar het levert een verrassend boek op als Shakespeare daar...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het jaar van Bonk – Tiny Fisscher – Illustraties: Sophie Pluim – Volt – 314 blz. Wanneer Finn de nieuwe buurt vanuit een kastanjeboom door zijn verrekijker verkent, wordt hij ruw verstoord door Zwaan die het niets vindt om bespied te worden door een...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Kinderboeken
| Reageer!
Mijn boek vol slimme weetjes over dieren – Mathilda Masters & Kass VanderSande – Lannoo – 120 blz. Voor kinderen vanaf zes jaar is dit een heerlijk boek om antwoord te krijgen op vragen over de meest uiteenlopende dieren. Het is verdeeld in vijf...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Kinderboeken
| Reageer!