Michael Reefs weet spanning hoog te houden

De Bieb-bende: De Tijdwachter – Michael Reefs โ€“ Stormsteen -348 blz.

tijdwachterMichael Reefs (1986) begon in 2004 aan zijn fantasy-serie De Bieb-bende voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar. Pas in 2011 was de hele serie klaar, waarna hij besloot het eerste deel te publiceren. Het is een interactieve avonturenserie met QR codes die extra informatie geven en een website. De Tijdwachter is het derde deel in deze twaalfdelige serie voor kinderen van 9 – 12 jaar.

Het verhaal speelt zich af in Zuidbaai, daar wonen vijf vrienden . Ze ontdekken een verborgen kasteel op de heuvel en als hier later een bibliotheek wordt gebouwd, richten ze de Bieb-bende op. Elk kind heeft zijn/haar eigen kracht: lef, toekomst, angst, wijsheid en leiderschap die hen goed te pas komen als ze de Hemelrijders moeten gaan helpen. De Hemelrijders, 12 geesten, worden gevangen gehouden door de gevreesde Man met de Bijl. De Bieb-bende moet proberen elke maand รฉรฉn van hen te bevrijden, anders worden hun zielen opgehaald door de Man met de Bijl.

In de eerste twee delen maken we kennis met de Bieb-bende en hun taak. Het eerste deel speelt zich af in januari, en de eerste Hemelrijder wordt bevrijd. Het tweede deel zijn we een maand later en wederom voor de 23e van die maand moet de Hemelrijder geholpen zijn en ook dit lukt na een spannend avontuur. Dan blijf je zitten met de vraag hoe of het verder zal gaan. Een goede vraag om te starten met deel drie, uiteraard spelend in maart, tijd voor de volgende Hemelrijder. Na de inleiding zit je gelijk vol in het avontuur. De karakters groeien steeds meer in hun rol. Je leert ze beter kennen en krijgen meer diepgang. De spanningsopbouw is nu ook weer goed en er zitten meer spannende elementen in. Er gebeurt gewoon meer. Zo reist de Bieb-bende door de tijd naar het jaar 536 en dit is op een heel originele manier gedaan met goed oog voor detail.

Wat ik zelf prettig vond, was dat er nu gekozen is om te starten met een stuk dagboek van een van de kinderen die daarin vertelt wat er de voorgaande maanden is gebeurd. Hierdoor hoef je niet steeds het herhalen en terugblikken als in het vorige deel, wat de spanningsopbouw niet ten goede kwam. Door dit stuk informatie aan het begin is je geheugen even opgefrist en als je de andere delen niet hebt gelezen kan je er zo inspringen.
De QR codes hebben ook een andere plaats gekregen in het verhaal. In plaats van na elk hoofdstuk zitten ze nu om de vijf hoofdstukken en dat is denk ook een goede keuze. Het is leuk voor degenen die interesse hebben in extra informatie maar als je gewoon het verhaal door wilt lezen wordt je niet afgeleid door de QR codes.

Bij een volgend deel in een serie is het altijd maar de vraag of de schrijver de spanning kan blijven vasthouden, origineel kan blijven en kan blijven boeien. Daar is Michael Reefs zeker in geslaagd en we zijn zeer benieuwd naar het volgende avontuur.

Conny Schelvis

Femke Schelvis (11):

De kaft van dit deel is mooier dan die van deel 2 (al vind ik de eerste nog steeds de mooiste). De kaft is best belangrijk, omdat je dan toch snel besluit of je een boek pakt of niet. Ik heb de eerste twee delen ook gelezen en wilde daarom ook dit deel lezen. Zodat ik zou weten hoe het verder zou gaan en of het misschien ook wat enger zou zijn dan het vorige deel. Het is een spannend avonturenboek voor jongens en meisjes. Het is niet eng of zo en er zitten ook grappige en coole stukken in. Het stuk over het tijdreizen vond ik het mooiste om te lezen. Het is makkelijk geschreven en al is het voor mij een beetje te makkelijk om te lezen, wil ik het volgende deel toch wel lezen.

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits โ€“ Annemarie van der Eem โ€“ Illustraties: Jelle Brunt โ€“ Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was โ€“ Mariska Overman – Kluitman – 256 blz. ย  Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!