Moorden in een Engelse setting
De schreeuw van de reiger – Ann Cleeves – Vertaling: Valérie Janssen – A.W.Bruna – 400 blz.
Ann Cleeves heeft tientallen misdaadromans op haar naam staan en won voor haar werk in 2006 de Gold Dagger Award, in 2017 de CWA Diamond Dagger en in 2019 de Agatha Award. Haar boeken over Vera Stanhope zijn tot een tv-serie bewerkt en nog steeds te zien op ITV. Genoeg ervaring dus met het schrijven van misdaadverhalen. De schreeuw van de reiger is een Matthew Venn-thriller, zoals op de cover is vermeld. Matthew Venn is een homoseksuele inspecteur die een klein team leidt dat in North Devon misdaden tegen het leven moet oplossen. Hij wordt bijgestaan door Jen Rafferty, een gescheiden veertiger met twee kinderen. Het derde lid van het team is Ross May, hij is de jongste.
Voor de drie teamleden bedacht Cleeves een persoonlijk leven. Matthew Venn komt uit een streng christelijk milieu, waar hij mee heeft gebroken, sinds hij weet dat hij homoseksueel is. Zijn man heet Jonathan, die een kunstencentrum leidt. Venn heeft soms last van angstaanvallen en heeft de naam een Pietje Precies te zijn. Jen Rafferty is een vrouw die een beetje een rommeltje van haar persoonlijk leven heeft gemaakt. Ze drinkt vaak te veel en heeft problemen met haar puberkinderen die afwisselend bij haar en bij haar ex wonen. Ross May is onzeker over zijn relatie. Hij verdenkt zijn jonge vrouw van overspel.
De eerste moord wordt gepleegd met een grote glasscherf in het atelier van Eve Yeo. Zij heeft een atelier in een gebouw op het landgoed Westacombe, dat eigendom is van Francis (Frank) Ley, een rijke filantroop, die zijn geld in de crisistijd heeft verdiend met slim beleggen. Eve ontwerpt en maakt voorwerpen van glas. Het slachtoffer is haar vader, Nigel Yeo. In hetzelfde gebouw woont Wesley Curnow, een kunstenaar die voorwerpen maakt van aangespoeld hout. Hij is ook muzikant en zeer geliefd bij de vrouwen, zowel Eve als Jen hebben al eens het bed met hem gedeeld. Op Westacombe staat een boerderij die bewoond wordt door John en Sara Grieve, ouders van een tweeling. Sara maakt het huis van Ley schoon en ze heeft een boerderijwinkeltje. Haar man John is een stugge, zwijgzame boer die het vee verzorgt.
Het slachtoffer, Nigel Yeo is een voormalig arts en werkte voor een organisatie die medische instellingen, zoals ziekenhuizen en psychiatrische inrichtingen controleert op eventuele misstappen. Hij is nauw betrokken bij het onderzoek naar de zelfmoord van Alexander Mackenzie. De familie Mackeznie bestaat uit vader George, moeder Martha en dochter Janey. Zij bestieren een druk café, The Sandpiper.
Behalve de moord op Nigel Yeo, vindt er een tweede moord plaats, er pleegt nog iemand zelfmoord en aan het eind wordt er nog bijna iemand vermoord. Dat is natuurlijk heel veel in zo’n kleine gemeenschap en naar mijn idee iets te veel om nog enigszins geloofwaardig te zijn. Het nadeel van het opvoeren van drie onderzoekers is, dat het verhaal uiteindelijk erg lang wordt. De personages krijgen telkens een eigen hoofdstuk, met onderzoeken, vragen aan getuigen en ook nog eens stukken uit hun persoonlijk leven. Neem je als schrijver één hoofdpersonage of hoogstens twee, die het onderzoek leiden, dan scheelt dat al gauw honderd bladzijden, zonder dat dit de spanning tekort doet.
Beroemde personages, zoals Maigret, Wallander, de IJslandse rechercheur Erlandur Sveinson, Miss Marple, Hercule Poirot en vele anderen, opereren in hun eentje. Ze hebben ook een persoonlijk leven dat soms even wordt benoemd, maar het is beperkt. De persoonlijke beslommeringen van Matthew, Jen en Ross, zijn nogal uitgebreid, niet bijster interessant, houden het verhaal op en nemen de spanning weg.
Ann Cleeves heeft zeker geen bloedstollende thriller geschreven, maar een gedegen politieroman. De schreeuw van de reiger is geschikt voor lezers die houden van uitgesponnen persoonlijke verhalen en een ingewikkeld plot, dat op mij niet geloofwaardig overkwam. Spreekt dit je aan, dan heb je urenlang leesplezier.
Boek bestellen!