Van gezin wisselen
Tienerruil – Hieke van der Werff – illustraties Renske de Kinkerder – De Vier Windstreken – 162 blz.
Lynn wil héél graag een zusje en stelt daarom voor om met een klasgenoot van huis en leven te ‘wisselen’. Ze ruilt voor vier weken met Dylan, die tot vorig jaar in Argentinië woonde. Zijn vader is daar nog steeds, maar Dylan woont nu samen met zijn moeder en twee zusjes in een bovenhuis. Het staat niet ver van Lynns huis, dat veel luxer is. Dan ontdekt Lynn onder Dylans bed een mysterieuze koffer waarop NIET OPENEN staat. En niet lang daarna vertelt Dylan aan Lynn dat haar broer ineens hele vreemde dingen doet. Wat zou er aan de hand zijn?
De meeste kinderen dromen er wel eens van om te ruilen met iemand anders, om te leven bij een leuker gezin. Op tv zie je programma’s als Jouw vrouw, mijn vrouw en Puberruil. Daar moet je met Tienerruil ook een beetje aan denken, maar dan in boekvorm. Twee totaal verschillende tieners, twee totaal verschillende families nemen een kijkje in elkaar wereld. Ze leren van elkaar, ze leren elkaar beter kennen en ze zullen nooit meer op dezelfde manier naar elkaar en naar hun eigen leven kijken. Dit is de moraal van het verhaal, en geen verkeerde boodschap voor de lezer. Je kunt wel dromen van een ander leven, maar je gaat er je eigen familie ook meer van waarderen.
Lynn, een in welvaart opgegroeid kind, leert niet alleen armoede kennen, maar leert ook een hoop over cultuur en het integratieproces. Dit is heel leerzaam, ook voor de lezer. Daarnaast houdt Dylan (en later in zijn plaats Lynn) een boekje bij met moeilijke woorden, die ook de hoofdstuktitels vormen, waar je als 10-jarige ook nog wel het een en ander van kunt leren.
Tienerruil is ook lekker vlot geschreven, zodat je er zonder moeite doorheen kunt vliegen. De paginagrote afbeeldingen vormen een leuke afwisseling. Al met al is Tienerruil een leuk boek voor 9- tot 12-jarigen.
Felice Beekhuis
Boek bestellen!