Vlaamse flauwiteiten
Bechamel Mucho – Dimitri Verhulst – Atlas Contact – 156 blz.
Verhulst heeft mooie boeken geschreven zoals De helaasheid der dingen, Godverdomse dagen op een godverdomse bol en De intrede van Christus in Brussel. Hij heeft zijn sporen dus verdiend, maar de laatste tien jaar lijkt hij de echte inspiratie te zijn verloren. Hij teert wat op zijn roem. Natuurlijk is en blijft hij een taalvirtuoos. Een Vlaamse taalvirtuoos waar een Hollander zich op stuk kan bijten, maar komaan een beetje moeite kan men wel doen. Maar de flauwe woordspeling die de titel is, had bij mij al een lampje moeten doen branden.
Alex
Wie is het belangrijkste karakter in Bechamel Mucho? Het gaat over Alex, een veertiger die werkeloos is en wanhopig op zoek naar werk. Pas in hoofdstuk vijf komen we meer over hem te weten.
“Alex’ huis was weg, zijn vrouw was weg, zijn kaashandeltje was weg, alles was weg, zelfs de zon al een paar dagen, en hij had niet geweten wat aan te vangen met zijn leven.’’
Over dat kaashandeltje valt nog te zeggen dat het een soort nichezaakje was waarin hij kaas van moedermelk verkocht. Dit is al een indicatie van welke kant de humor opgaat.
Gelukkig vindt Alex onderdak bij Peggy Pils, een kettingrookster met katten. Hij heeft seks met haar, maar walgt van de kattenbak bij het hoofdeinde van het bed en er zijn nog zowat onsmakelijkheden. Alex moet nodig weg en solliciteert op een baan als animator bij een groot Spaans clubhotel op Mallorca. Hij is bijna platzak en lift naar Barcelona waar hij zijn laatste geld spendeert aan de bootreis naar het vakantie-eiland.
Animator
Het hotel is blij met Alex, ook al is hij geen geboren animator. Maar hij is een veertiger die wat van de wereld weet en de jonge mensen die ze jaren ervoor hebben gehad, bevielen niet. Alex leidt de spellen in het zwembad, maar ook een missverkiezing en als het regent organiseert hij een schaaktoernooi. Hij is een rustige, geen onaantrekkelijke man en veel vrouwen, vooral onbevredigde vrouwen, vinden in Alex een eenvoudige prooi om een wip mee te maken. Daar is kennelijk in dat vakantieoord behoefte aan. Alex is geen man om ‘nee’ te zeggen. Met vrouwen in alle soorten en maten belandt hij tussen de lakens.
Nutteloosheid
Het thema van het boek is nutteloosheid van het bestaan. In hun vakantie vervallen de vakantievierders tot plat vermaak en natuurlijk veel seks. Dit thema grijpt Verhulst aan om kritiek op de consumptiemaatschappij, het massatoerisme en de oppervlakkigheid van de mens in het algemeen te leveren. Verhulst goochelt met taal. Hij bedient zich van de meest uiteenlopende stijlfiguren. Heel knap, maar op een gegeven moment had ik het wel gehad met al die taalbuitelingen. Na de zoveelste metafoor voor seks bedrijven, kreeg ik de neiging om het boek dicht te klappen, toch maar tot het einde doorgelezen. De vele flauwiteiten en platte seks spatten van de bladzijden. De personages worden niet uitgediept, omdat het er ook te veel zijn. Met wat oppervlakkige aanwijzingen moeten we het doen.
Conclusie
Voor mensen die houden van onderbroekenlol (de onderbroek is vaak uit) verpakt in virtuoze, met Vlaams doorspekte taal, is Bechamel Mucho prima te pruimen. Voor lezers die wat meer diepgang willen, levert dit boek voornamelijk ergernis op. Misschien nog het best te lezen deze zomer langs het zwembad of op het strand en dan de badgasten vergelijken met de personages in het boek. Het geeft je wat te doen tijdens de vakantie.
Boek bestellen!