Wereld die tot de verbeelding spreekt – deel 2
Let op: Deze recensie kan spoilers bevatten voor het eerste boek van de Out There-serie!
Out There: De Gordiaanse Kloof – Manon Spierenburg – L.S. – 287 blz.
Manon Spierenburg (1968) is schrijfster en scenarist. Na haar studie Nederlandse Taal- en Letterkunde ging ze scenario’s schrijven, voor o.a. Goede Tijden, Slechte Tijden, Rozengeur & Wodka Lime en Floor Faber. Inmiddels heeft ze tien boeken op haar naam staan. De Gordiaanse Kloof is het tweede boek in Spierenburgs Out There-serie.
In De Kristallen Sleutel, het eerste boek van deze serie, worden vier jongeren en twee volwassenen wakker in een vreemd oerwoud. Hebben ze soms een vliegtuigcrash overleefd? Maar waar zijn de brokstukken dan? Ze trekken door het woud, op zoek naar antwoorden. De 12-jarige Olivia heeft het onheilspellende gevoel dat ze iets belangrijks over het hoofd zien. Wie is bijvoorbeeld de vrouw die telkens in haar herinneringen opduikt? En hoe komt het dat ze elkaar kunnen verstaan, terwijl ze ieder een andere taal spreken? Langzaam maar zeker begint het Olivia en de anderen te dagen. De waarheid is ijzingwekkender dan ze dachten, en ze willen niets liever dan terug naar huis gaan. Maar daarvoor moeten ze eerst hun grootste angsten en diepste geheimen onder ogen zien…
De Gordiaanse Kloof gaat verder waar De Kristallen Sleutel is geëindigd. Olivia bevindt zich nog steeds in de mysterieuze wereld waar je na je dood terecht kunt komen. De enige mogelijkheid om Out There te verlaten is via de Exit, die alleen te openen is met je persoonlijke kristallen sleutel. Na de verdwijning van twee leden van het gezelschap trekt de rest verder. Ze proberen de geheimen van Out There te ontrafelen, maar elk antwoord dat ze vinden lijkt vooral meer vragen op te roepen. Zijn ze voor altijd gevangen of kunnen ze ontsnappen aan deze nieuwe, beangstigende en bizarre wereld?
In het vorige boek zaten vooral verwijzingen naar gestorven beroemdheden, terwijl nu de nadruk is verschoven naar oude mythen en verhalen, zoals de welbekende legende van Koning Arthur. Daarbij zijn ook de personages iets diepgaander neergezet, waardoor het wat makkelijker is om je te herkennen in één of meerdere figuren. Je kunt je tot een zekere hoogte inbeelden dat dit mogelijk is. Helaas is het boek nog wel wat verhalend opgezet, waardoor het soms moeilijk is om alles voor je zien. Maar Spierenburg kan zich gelukkig nog een beetje verschuilen achter de originele setting van Out There.
Deze serie speelt zich namelijk af tegen een hele speciale achtergrond. Het is niet de hemel of de hel, maar wel een plek waar je terecht komt als je overlijdt. De basis staat nu, je weet in welke wereld ze ronddwalen en wie de hoofdpersonen zijn. De schrijfster kan zich vanaf de eerste pagina richten op het vervolgavontuur. Na een trage start in boek 1, kan het verhaal nu snel op gang komen. Het gaat naar mijn mening nog steeds wel een beetje langzaam, maar het gaat gelukkig als iets beter dan voorheen.
Felice Beekhuis