Noorderlicht binnen de jeugdliteratuur

Borealis – Marloes Morshuis – Lemniscaat – 268 blz.

borealisNa haar debuut Koken voor de keizer is dit het tweede boek van Marloes Morshuis, maar het eerste dat ze voor de jeugd (12+ jaar) schreef.

Borealis is een kamp dat ver van de bewoonde wereld ligt en waar honderdtachtig ontvoerde kinderen gevangen gehouden worden. Het is er ijzig koud, maar verder ontbreekt het de kinderen aan niets. Er is eten in overvloed en ze worden geschoold.
De kinderen krijgen te horen dat De Trias hen uitverkoren hebben voor een bijzondere toekomst. Hun lot is verbonden met dat van de wereld. Toch wil Joppe niets liever dan terug naar huis, naar zijn oude leven.

Joppe weet samen met drie anderen te ontsnappen. Alleen gebeurt dit al zo vroeg in het boek, dat je geen idee hebt of het ze gaat lukken. Want gaat de rest van het boek over hun overlevingstocht in de wildernis? Of worden ze toch door de Crew van Borealis gevonden, ook al zijn ze al dagen onderweg?
Nadat je verrast bent door de reden waarom De Trias de kinderen in Borealis gezet hebben, volgt hier wederom een zeer onverwachte wending in het verhaal. En daar zal het niet bij blijven!

Het is een gruwelijk boek voor mensen die een goed verhaal moeilijk kunnen wegleggen. Zo sterk opgebouwd en goed geschreven dat je door moet tot de laatste pagina. Er is gewoon geen moment waarop je kunt voorspellen waar het verhaal naar toe gaat. En dan is het ook nog zodanig geschreven dat je zelf in Borealis zit en de kou tot op je botten voelt.

Het is één groot avontuur een prima verpakte (maatschappelijke) inhoud; klimaatverandering, eigen belang boven dat van andere stellen, onderdrukking, trouw aan jezelf, vertrouwen en vriendschap. Fantastisch om te lezen, en minstens zo leuk om met andere lezers over na te praten. Het is dan ook een uitstekende zet van auteur en uitgever om een lespakket bij het boek te maken.

Aurora Borealis betekent noorderlicht, het prachtige natuurverschijnsel in de Noordpoolstreek. Het boek Borealis is een prachtig verschijnsel binnen de jeugdliteratuur. Ik gok dat dit een echte ‘Lemniscaat-klassieker’ wordt, zoals bijvoorbeeld die van Beckman en Terlouw dat zijn.

Nelly Hofman

Andere recensies

Mijn grote flapjesboek van de boerderij – Lannoo – 22 blz. Wat zijn er toch veel leuke kijkboeken voor kleuters. Voor kinderen vanaf een jaar of drie is het echt heerlijk om te bekijken wat je allemaal op de boerderij kan zien. Dat is...
Lees verder Categorie: Kleuterboeken
| Reageer!
Onze levens in Londen – Christine Dwyer Hickey – Vertaling: Jetty Huisman –  Marmer – 423 blz. Onze levens in Londen vertelt het verhaal van twee Ierse mensen die elkaar in de jaren ’70 ontmoeten in een pub in Londen. Het verhaal van Milly,...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Er gebeurde bijna niets – Meg Rosoff – Vertaling: Jenny de Jonge – Luitingh – Sijthoff – 157 blz. Wat is Meg Rosoff toch een geweldige auteur. Ze kan je in  157 pagina’s een heel avontuur laten beleven. En ik zeg een heel avontuur,...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!