Raven, magische lijkwegen en waarzeggers

De Dromendieven – Maggie Stiefvater – Vertaald door Lia Belt – Moon – 413 blz.

De dromendievenMaggie Stiefvater (1981) is een Amerikaanse bestsellerauteur van jeugdliteratuur en urban fantasy-romans. In 2008 publiceerde ze haar eerste roman Lament, en de vervolgen hierop betekenden voor Stiefvater de grote doorbraak. Sindsdien hebben onder andere haar boeken Huiver, Fluister en Voor Altijd van de Mercy Falls-triologie het erg goed gedaan. In september 2012 werd het begin van de volgende boekenserie The Raven Cycle in Amerika uitgebracht. Uitgeverij Moon kwam nu een jaar later met een vertaling van deel één: De Ravenjongens. Gelukkig voor de fans, zoals ikzelf, is in 2014 ook het tweede deel vertaald: De Dromendieven.

Een tip van tevoren: De boeken zijn eigenlijk niet los van elkaar te lezen, omdat ze echt één verhaal vormen, één avontuur. Het is daarom aan te raden om eerst De Ravenjongens te herlezen voor je aan De Dromendieven begint.

In deel één, De Ravenjongens, leren we Blue Sargant kennen. Blue komt uit een spirituele familie. Blue’s moeder waarschuwt haar uit de buurt te blijven van de ravenjongens – zoals de studenten van Aglionby worden genoemd – te blijven. Maar Blue raakt bevriend met de ravenjongens Gansey, Ronan, Noah en Adam. Blue wordt betrokken bij Ganseys onverschrokken zoektocht naar Glendower en de zogenaamde leylijnen, of lijkenwegen zoals Blue’s familie ze noemt. Dankzij haar bijzondere achtergrond kan Blue de jongens helpen tijdens hun avontuur. Voor ze het beseft, wordt ze meegezogen in een wereld waar liefde en dood onvermijdelijk zijn.

Waar Blue in het eerste deel de hoofdrol vertolkt, volgen we in De Dromendieven Ronan Lynch. Ronan heeft veel geheimen. Eén daarvan is dat hij voorwerpen uit zijn dromen kan halen. Blue, Gansey, Ronan, Adam en Noah zijn in dit tweede boek nog steeds op zoek naar de dode ravenkoning Owain Glendower, van wie ze denken dat hij verborgen is in de bergen vlak bij hun school. Tijdens hun zoektocht naar de ravenkoning komen Ronans geheimen langzaam maar zeker aan het licht en zetten ze een reeks onheilspellende gebeurtenissen in gang. Iedereen moet samenwerken om een ramp te voorkomen en om verder te gaan in hun zoektocht naar de oude koning.

In het begin van De Dromendieven lijkt het onderwerp een beetje vreemd: het meenemen van voorwerpen uit je dromen. Maar het is absoluut een zeer origineel en vernieuwend idee, en het pakt goed uit voor het verhaal. Stiefvater heeft hiermee een speciale draai aan het avontuur. Daarbij is het verhaal zelf spannend, en heeft Stiefvater een prettige schrijfstijl.

In mijn eerdere recensie zei ik het volgende over de manier waarop de schrijfster de personages van De Ravenjongens heeft neergezet, maar het geldt zeker ook voor De Dromendieven: Het is een avontuur om nooit meer te vergeten, met vrienden om nooit meer te vergeten. Stiefvater weet de karakters tot leven te brengen. Ze worden bijna je eigen vrienden, die je gaat ze missen als het boek uit is.

De boeken zijn aangekondigd als vierdelige serie. Ikzelf kan niet wachten tot ik het derde en vierde deel in handen heb. Het derde deel is al geschreven, maar wanneer de vertaling in Nederland wordt uitgebracht, weet ik helaas niet. Eén ding weet ik zeker: We zijn gelukkig nog langs niet van Blue, Gansey, Ronan, Adam en Noah af!

Felice Beekhuis

Andere recensies

De wijsheid van een eiland – Antoni Marí – Vertaling: Frans Oosterholt – Zimiri press – 137 blz. De Catalaanse schrijver Antoni Mari was nooit eerder vertaald in het Nederlands, terwijl hij in Spanje al veel literaire prijzen heeft gewonnen. Dit boek kwam in...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Korte verhalen, Literatuur
| Reageer!
Het DNA van het leven op aarde – Richard Dawkins – vertaling: Aad Janssen, Koos Mebius en Pon Ruiter – Nieuw Amsterdam – 384 blz. De Britse evolutiebioloog Richard Dawkins (1941) nodigt ons uit om de evolutionaire geschiedenis te benaderen als een levend manuscript,...
Lees verder Categorie: Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
Scherpstellen  – Roelke Posthumus – Noordboek – 352 blz. Direct ten zuiden van Hoek van Holland en de Nieuwe Waterweg, en ten noorden van de Maasmonding lag aan het begin van de vorige eeuw het kroondomein De Beer. Het werd  later ook wel vogelreservaat...
Lees verder Categorie: Natuur & Milieu, Non-fictie
| Reageer!