Ontroerend troostboek

Siens hemel – Bibi Dumon Tak – Illustraties: Annemarie van Haeringen – Querido – 32 blz.

Siens hemelOp een dag dat het lijkt of het nooit zal stoppen met regenen, vertrekt Sien de hond. Ze blaast haar laatste, allerlaatste adem uit. ‘Wij’ laten haar gaan, er zit niks anders op.

‘En nu?’ vraagt Klein Broertje. Samen met Klein Broertje begraven ze Sien, terwijl de regen zonder ophouden door roffelt. Als Sien in haar graf ligt, legt Klein Broertje er een bal bij. Voor als ze wil spelen.

Eenmaal binnen, drinken ze warme chocola. Klein Broertje heeft vragen, veel vragen. Het zijn vragen die alle kinderen stellen. Waar gaat Sien nu heen? Regent het daar ook? Wat voor eten krijgt ze daar? Wat moet er nu met de mand? Met de riem? Horen jullie dat ook, dat blaffen? Kan ze nu wel jagen op andere dieren?

Er zijn weinig antwoorden.

De volgende ochtend als ze wakker worden, is alles anders. Geen kwispelstaart, geen geblaf, al doen ze alsof ze dat horen, omdat Klein Broertje dat zo graag wil. Maar de zon schijnt weer!

In weinig woorden weet de schrijfster alles te zeggen. Haar tekst wordt ondersteund en aangevuld door de net zo aangrijpende tekeningen van Annemarie van Haeringen waarin steeds meer kleur verschijnt en heel langzaam aan ook de glimlach.

Een juweeltje.

Hanneke de Jong

Andere recensies

Coco en het gekke ding – Loes Riphagen – Gottmer – 36 blz. Coco, het kleine vogeltje dat iedereen natuurlijk al kent van de vorige delen is in dit boek weer lekker aan het spelen met haar vriendjes. Eekhoorn, kikker, egel en Coco zien...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Een koord boven de afgrond – Cyrille Offermans – De Arbeiderspers – 616 blz. Een iets beschuttere plek misschien (2017), Midden in het onbewoonbare (2020), en dan nu Een koord boven de afgrond (2023): de titels van de gebundelde dagboeknotities van Cyrille Offermans worden...
Lees verder Categorie: Essays, Literatuur
| Reageer!
Breydel – Lisa Demets – Uitgeverij Vrijdag – 265 blz. Op 11 juli 1302 versloegen de volksmilities van enkele Vlaamse steden het prestigieuze Franse ridderleger nabij de stad Kortrijk. De onverwachte nederlaag sloeg in als een bom. Na de slag verzamelde de Vlaamse coalitie...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!