Politiethiller met controversiële hoofdpersoon

Verast – Hugo Luijten – Lannoo – 366 blz.

Hugo Luijten (1969) is historicus en schrijver en woont in Antwerpen. Naast romans schrijft hij regelmatig columns en artikelen voor kranten, vakbladen, online magazines en radioprogramma’s. Hij publiceerde eerder al de verhalenbundel Baby C (2015) en de oorlogsroman Offer voor een verloren zaak (2017). Verast (ja, met één r inderdaad!) is zijn eerste thriller, waarin hij de inmenging van media en politiek grondig onder de loep neemt.

In een Antwerpse megabioscoop kost een rampzalige brand tientallen mensen het leven. Gaat het om een terroristische aanslag? Een bendeafrekening? En welk politiek belang heeft burgemeester Denaeyer, die zich voortdurend met de zaak bemoeit? De politie tast in het duister en de uitgebluste commissaris Stef Cools lijkt wel de laatste persoon die geschikt is om het onderzoek in deze kolkende chaos te leiden. En dan wordt hij een persoonlijk doelwit…

Dit boek is spannend, en gedetailleerd genoeg voor een beeldend verhaal. Je wordt stap voor stap meegenomen, met flink wat achtergrond en dialoog, zonder dat het langdradig wordt. Met name de gezonde dosis humor die Hugo Luijten af en toe feilloos door de tekst weet te breien maakt het boek lekker leesbaar.

Hoofdpersoon Cools is een bijzonder figuur. Te veel alcohol, en weinig respect voor zijn meerderen. Dit karakter zit wel op het randje van een stereotype, maar toch weet schrijver Hugo Luijten met deze onbehouwen politieman een overtuigend personage neer te zetten. Je moet als lezer even aan hem wennen, maar daarna is hij wat je van hem mag verwachten: een ruwe bolster met een blanke pit.

Verast is een goed verhaal, maar draagt vooral ook een sterke boodschap uit. Het laat zien hoe de politiek, de media en de politie door elkaar beïnvloed worden, hoe ze als driehoek aan elkaar verbonden zijn. Je ziet hoe het spelletje gespeeld wordt. Dit zet je als lezer wel aan het denken.

Verast en Stef Cools zouden een prima basis vormen voor een televisieserie, met de Vlaamse hitseries Flikken en Witse in je achterhoofd.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Verhalen van de natuur – Hans Mulder (red.) – Terra – 272 blz. Het Allard Pierson is zowel een museum als een kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. Nog tot en met 26 januari 2025 kan je er terecht voor de...
Lees verder Categorie: Natuur & Milieu, Non-fictie
| Reageer!
Voorbij duurzaamheid – Shivant Jhagroe – Mazirel Pers – 248 blz. Duurzaamheid, wie kan daar nu tegen zijn? Al een paar decennia is de westerse wereld in de ban van een groot verhaal waarin ons wordt voorgehouden dat het uiteindelijk toch goed komt met...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Mens & Maatschappij, Natuur & Milieu, Non-fictie, Sociale Wetenschappen
| Reageer!
Schandalig mooie opera – Francis van Broekhuizen – Luitingh – Sijthoff – 253 blz. In het theater speelt Van Broekhuizen samen met Gregor Bak een voorstelling met dezelfde titel. De ondertitel luidt: Muzikale en persoonlijke verhalen. Als je nooit een opera in het theater...
Lees verder Categorie: Muziekboek, Non-fictie
| Reageer!