Hekserij voor jongeren

Heksenspiegel: Hazels Pentakel & Hazels Speuk – Marte Jongbloed – Luitingh – Sijthoff – 238 blz.

Marte Jongbloed (1970) is een Nederlandse jeugdboekenschrijfster. Ze studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht, waar ze afstudeerde als docent drama/regisseur. Ze heeft gewerkt als gewerkt als actrice, regisseur en docent bij verschillende gezelschappen en organisaties. Later heeft ze ook nog een PABO-diploma gehaald. In 2017 won ze een Pluim van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury voor De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre (8+). Hazels Pentakel en Hazels Spreuk zijn voor 13 jaar en ouder. Voor De Heksenspiegel-trilogie heeft Marte Jongbloed veel research gepleegd, coven-workshops gevolgd en rituelen met echte heksen uitgevoerd. Hazels Coven is nog in de maak.

Hazels Pentakel: De 17-jarige Hazel woont bij haar oom nadat haar ouders zijn omgekomen bij een auto-ongeluk. Maar ze kan totaal geen goed doen in de ogen van haar oom en vlucht na de zoveelste ruzie weg. Ze wordt opgevangen door een groepje mensen, die heksen blijken te zijn. Gelukkig kan ze voorlopig bij een van hen onderdak vinden. Maar wanneer een duistere heksenbeweging het op Hazel gemunt heeft realiseert ze zich dat ze nog lang niet veilig is. Dan doet ze een belangrijke ontdekking over haar ouders en haar eigen indetiteit…

Hazels Spreuk: Hazel woont weer bij haar oom en volgt een vooropleiding voor de kunstacademie. Ze voelt zich nu helemaal thuis bij haar coven, een heksengroep. Inmiddels kan ze zich weer alles herinneren van wat ze van haar ouders, twee invloedrijke heksen, heeft geleerd. Ze mist haar vader en moeder nu meer dan ooit. Ze zitten ondergedoken, omdat ze een strijd voeren met heksen die zwarte magie beoefenen en uit zijn op meer macht. Dan krijgt Hazel een teken van leven van haar ouders: ze willen haar in het geheim ontmoeten. Zonder haar coven in te lichten gaat Hazel naar de afgesproken plek. Maar dan gaat alles mis…

Laat ik beginnen met de uitstraling van de boeken. Hazels Spreuk en de hernieuwde versie van Hazels Pentakel hebben een mooi geillustreerde harde kaft die door de patronen, kleurgebruik en symbolen je gelijkt pakt. Deze covers zijn goed gelukt; hierbij geef ik graag een complimentje aan omslagontwerper Suzanne Bakkum. Als de boeken een mooi plekje krijgen op een tafel in je lokale boekhandel, zal het moeilijk zijn ze niet even op te pakken om de flaptekst te lezen. De kaft past goed bij de inhoud van het boek.

Als je geïnteresseerd bent in wicca, is dit zeker een boek voor jou. Auteur Marte Jongbloed heeft duidelijk veel onderzoek gedaan naar hekserij. Ze heeft veel informatie over de gebruikte kruiden, rituelen en andere heksendingen. Het is handig dat Hazel het verhaal begint met geheugenverlies, want dat geeft Jongbloed alle ruimte om alles heel gedetailleerd uit te leggen. Hazel is de leerling, en daarmee krijgen wij als lezers ook een lesje wicca mee.

Hazel zelf is wel een saaie hoofdpersoon, zeker in het begin is ze een beetje kleurloos. Wel zie je een mooie ontwikkeling is haar karakter: van een zielig hoopje, een muurbloempje, naar een zelfstandige vrouw met zelfvertrouwen. Ze groeit in het tweede boek nog een stukje door, al is ze af en toe nog wel erg naïef en zwak. Ze heeft qua stabiliteit nog wel een weg te gaan, maar daar heeft ze nog tijd voor in het derde en laatste boek in deze serie.

Andere personages spreken meer aan, omdat zij zijn en doen wat van ze verwacht wordt. Gelukkig is er Prosper, een heldere, aansprekende personage, en zijn winkel, die je zo voor je ziet. Prosper en zijn winkel zou in een echte tovenaarswereld niet misstaan, je zou hem zou kunnen tegenkomen in de Wegisweg.

Felice Beekhuis

Boek bestellen!

Andere recensies

Een koord boven de afgrond – Cyrille Offermans – De Arbeiderspers – 616 blz. Een iets beschuttere plek misschien (2017), Midden in het onbewoonbare (2020), en dan nu Een koord boven de afgrond (2023): de titels van de gebundelde dagboeknotities van Cyrille Offermans worden...
Lees verder Categorie: Essays, Literatuur
| Reageer!
Breydel – Lisa Demets – Uitgeverij Vrijdag – 265 blz. Op 11 juli 1302 versloegen de volksmilities van enkele Vlaamse steden het prestigieuze Franse ridderleger nabij de stad Kortrijk. De onverwachte nederlaag sloeg in als een bom. Na de slag verzamelde de Vlaamse coalitie...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Zo voelt het om een vogel te zijn – Tim Birkhead – Illustraties: Catherine Rayner – Vertaling: Steven Blaas – Lemniscaat – 48 blz. Informatieve boeken zijn bijna nooit heel geschikt om voor te lezen. Zo voelt het om een vogel te zijn is...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Non-fictie
| Reageer!