Een moorddadig eiland

Doggerland – Stormwaarschuwing – Maria Adolfson – Vertaling Elina van der Heijden – Luitingh – Sijthoff – 398 blz.

Doggerland is een groep eilanden ergens tussen Noorwegen en Engeland. Probeer het niet op de kaart te vinden, want Maria Adolfson heeft de archipel bedacht. Hij wordt bevolkt door mensen die een mengelmoes zijn van Noorse, Zweedse, IJslandse, Nederlandse, Deense en Engelse afkomst. Hoofdpersonage, inspecteur Karen Eiken Hornby wordt in dit tweede deel erop uitgestuurd om de moord op te lossen op Fredrik Stuub. Stuub is een emeritushoogleraar die o.a. onderzoek deed naar schadelijke schimmels. Eigenlijk zou de leiding van het onderzoek in handen moeten zijn van haar baas Jounas Smeed, maar die staat op het punt om naar Thailand te vertrekken voor een vakantie. Het komt Karen wel goed uit, want de kerstdagen en Oud en Nieuw komen eraan en ze wil graag de drukte thuis ontvluchten.

Karen is een weduwe die alleen woonde in haar ouderlijk huis, maar ze heeft in het eerste boek, Misleiding, gezelschap gekregen van de dochter van haar baas, Sigrid Smeed, een punkachtig meisje en de zwerver Leo die ze van de straat heeft gehaald. Verder is ze bevriend met een beeldhouwster en heeft ze twee homovrienden die regelmatig op bezoek komen. De moord op Stuub is gepleegd om het eiland Noorö waar geen rechercheurs aanwezig zijn en dus gaat Karen het onderzoek leiden. Ze gaat erheen met forensisch patholoog Kneought Brodal. Brodal is een vreselijk chagrijnige mopperkont, maar Karen weet dat en neemt hem maar zoals hij is. Op het eiland wordt ze bijgestaan door commissaris Thorstein Byle die de plaatselijke bevolking, haar gebruiken en de omgeving goed kent.

“Thostein Byle blijkt aan alle verwachtingen te voldoen en is een lange man van in de zestig met dun haar en een verweerd gezicht.”

Karen kent het eiland nog van vroeger. Ze is er opgegroeid en er woont nog veel familie van haar. Niet alle familie is even gecharmeerd van haar komst. Zo is een neef, Odd, lid van een beruchte motorbende die ook een rol speelt in de oplossing van de twee moorden. Twee moorden, want later wordt de kleinzoon van Fredrik Stuub ook nog om het leven gebracht. Het plot is lastig uit te leggen, maar alles draait om de uitbreiding van een whiskydistilleerderij, een oude kolenmijn en een megalithisch monument van duizenden jaren oud. Er is een wirwar van familiebelangen en erfgenamen. Uiteindelijk lukt het Karen om de zaak op te lossen. Nog niet helemaal genezen van een heftig gevecht in het boek Misleiding – ze heeft veel last van haar knie – komt ze opnieuw in zwaar weer (letterlijk en figuurlijk), waardoor ze wederom niet ongeschonden uit de strijd komt.

Dit is nog niet alles, want tussendoor lezen we over Aylin Ramnes, een vriendin van Karen die het thuis heel zwaar heeft en wordt mishandeld door haar echtgenoot Bo Ramnes, een topadvocaat. Aylin ontvlucht met haar twee kinderen het huis en Karen keert tijdelijk terug om haar vriendin bij te staan. De hoofdstukken over Aylin staan helemaal los van de zaak op Noorö. Misschien dat Adolfson dit in een volgend boek nog verder gaat uitwerken, want nu eindigt deze zaak met een open eind.

Maria Adolfson heeft een eigen universum geschapen met Doggerland. Ze heeft er van alles bij verzonnen, eigen spreekwoorden, eigen gebruiken en nogal veel moeilijke namen. Het boek met een omvang van bijna 400 bladzijden bestaat uit 86 redelijk korte hoofdstukken. Door nogal uit te weiden over familiebezoek, Karens thuissituatie en de hoofdstukken over Aylins mishandeling, is het naar mijn smaak te dik geworden. Een compactere versie van 300 bladzijden had best gekund, dan zou het verhaal ook wat spannender zijn geworden. Ook moet worden gezegd dat dit deel eigenlijk niet goed te volgen is als je deel één, Misleiding, niet hebt gelezen. Het boek zit qua plot, hoewel ingewikkeld, goed in elkaar, maar alle personages vind ik wat te veel bij elkaar bedacht en dat schemert erdoorheen.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het kleedje voor Hitler – Bas von Benda Beckmann – Querido – 672 blz. Historicus Bas von Benda-Beckmann (1979), schreef eerder De Velser affaire- Een omstreden oorlogsgeschiedenis (2013). Dat boek kreeg van mij destijds een enthousiaste bespreking, vooral vanwege de degelijkheid van het onderzoek...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Oorlogsboeken
| Reageer!