ADHD’er schrijft een boek

Dat stomme boek – Tiny Fisscher – Van Holkema & Warendorf – 159 blz.

Dat stomme boekIvan, de hoofdpersoon heeft ADHD. Hij en zijn klasgenoten krijgen de opdracht om een boek te schrijven. Ze hebben daar natuurlijk totaal geen zin in. Vijftienjarige ADHD’ers die van lezen en schrijven houden, zijn lastig te vinden, denk ik. Geen rust en geen geduld. Maar ze moeten het doen van leraar Nederlands Otto en leraar levensbeschouwing, Ahmed, als jaarproject. Ivan noteert meteen de titel Dat stomme boek.
Ze krijgen die opdracht op een ochtend, en tijdens een tussenuur belt Ivans moeder dat hij onmiddellijk naar huis moet komen. Zijn vader, een op het oog vrolijk flierefluitende stand-up comedian, is verdwenen en zijn moeder wil hem samen met Ivan en zijn zusje Zus gaan zoeken. Ivan besluit meteen de twee aan elkaar te koppelen. Hij gaat de zoektocht gebruiken voor zijn boek.

Het wordt een lange zoektocht in de oude Volvo naar de vader, die zijn familie steeds als een aal lijkt te ontglippen, en met wie ze alleen contact hebben via sms’jes, nou ja de moeder dan. Het is raadselachtig waarom de moeder met de twee kinderen zomaar aan de zoektocht begint, zonder te weten waar vader zich ophoudt. Via Maastricht en Keulen en Aken gaan ze op weg naar Berlijn, de stad waar de liefde tussen vader en moeder in 1989 is begonnen, in de woelige weken toen de muur viel.
Onderweg komen ze een paar keer Jo tegen, een roodharig meisje met een chocoladekleurig hondje. Als moeder alleen Berlijn in trekt om vader te gaan zoeken, gaan Ivan en Zus naar de kermis, daar komen ze Jo voor de vierde keer tegen. Ivan voelt wel wat voor Jo, maar in Nederland is zijn vriendin Anna en zij blijft zijn favoriet. Als Zus op de hotelkamer in bed ligt, gaan Jo en Ivan samen Berlijn in.

Tiny Fisscher kruipt in het hoofd van de puber Ivan met zijn ADHD en zij beschrijft de onrust in zijn hoofd prachtig.
“Ineens versnelde mijn ademhaling en het volgende moment leek het of er in mijn hoofd weer een colafles uit elkaar spatte. Mijn hersens werden in een bruisende schuimlaag ondergedompeld, mijn hart ging in de vijfde versnelling, het zweet brak me uit, ik kreeg nauwelijks adem en een plotselinge duizeligheid viel boven op me als een komeet die alle plekken op de wereld had kunnen uitkiezen om op neer te storten, maar mij kennelijk het interessantste doelwit vond.”

Tiny Fisschers taalgebruik is fris en humoristisch en van deze tijd. Over het hele boek hangt een laag van spanning en geheimzinnigheid, zonder dat je weet waar die vandaan komt en wat er nu precies aan de hand is. Pas op de laatste bladzijden komt de verrassende en ontroerende ontknoping en heeft Ivan zijn boek geschreven, Dat stomme boek. Hij heeft van een gebeurtenis in zijn leven ‘literatuur’ gemaakt, zoals echte schrijver dat ook zou doen. Een meeslepend verhaal van Tiny Fisscher die aanvankelijk alleen de intrigerende titel van het boek had en daar een prachtige invulling aan heeft gegeven. Uitgeverij Van Holkema & Warendorf heeft weer een veelbelovend schrijfster voor Young Adults in haar fonds.

Pieter Feller

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!