Alice in Wonderland van Lewis Caroll

Ik wilde zelf die wondere wereld in

Alice in wonderland3Ik heb lang voor mijn boekenkast gestaan en nagedacht over wat nu eigenlijk mijn favoriete kinderboek is. Ik heb nog steeds veel kinderboeken staan en aan veel daarvan heb ik warme herinneringen; de historische boeken van Thea Beckman en Simone van der Vlugt, de boeken van Paul Biegel en dan met name De Kleine Kapitein, alle boeken van Astrid Lindgren, Guus Kuijer. Teveel om op te noemen, ik heb ze allemaal verslonden! Ik vind het dan ook erg lastig om er eentje als favoriet te bestempelen. Maar aangezien ik van Winnie de Poeh en Alice in Wonderland een hele verzameling verschillende uitgaven heb, heb ik er daar eentje van gekozen en is het Alice in Wonderland van Lewis Carroll geworden.

Een van mijn favoriete Disney films was altijd al Alice in Wonderland, ik denk omdat ik me wel kon identificeren met de dromerige en leesgrage Alice. Verzeilen in zo’n wonderlijk land leek me heerlijk. Het gevoel van terechtkomen in de verhalen van al die mooie boeken die je gelezen hebt, wie wil dat nou niet? Op een gegeven moment kom je op de leeftijd waarop je beseft dat de Disney film niet het originele verhaal is, maar dat het gebaseerd is op een klassiek boek. Toen heb ik geloof ik als eerste de originele Engelse versie gekocht. Daarmee ontdekte ik ook meteen dat er nog een verhaal bestond: Through the looking-glass, ook zo’n wonderlijk land waar Alice in terechtkomt, heerlijk. Verliefd op de verhalen van Alice geworden, heb ik in de loop van de jaren verschillende versies op de kop getikt, nieuw en tweedehands, het is een soort verslaving geworden. Maar dat geldt eigenlijk niet alleen voor deze boeken, ik heb überhaupt een boekenverslaving en ben dan ook een echte boekenwurm met een heerlijke privébibliotheek.

Judith van Pel

Deze hommage is speciaal geschreven voor de Kinderboekenweek 2013

Andere recensies

Maysa & Musa en de geheimzinnige verdwijning – Zanib Mian – Vertaling: Najiba Abdellaoui – Illustraties: Kyan Cheng – Volt – 208 blz. Geweldig dat dit boek vertaald is, zodat wij in Nederland ook kennis kunnen maken met een verhaal dat in een heel...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Voorleesboek
| Reageer!
De helft van mij – Nadine Swagerman – Kluitman – 298 blz. Nadine Swagerman werkt als tekstschrijver, heeft haar eigen tekstbureau en is auteur van YA verhalen. Ze debuteerde in 2018 met de titel Eén waarheid en ontving hiervoor in 2019 de Jonge Jury...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Van appeljood tot zuurjood – Ewoud Sanders – Walburgpers – 320 blz. Joden waren voor honderden jaren lang uitgesloten van vele beroepen. Toen ze vanuit alle winstreken naar Nederland kwamen, werden ze eerst geweerd uit de Gilden. Zowel de landelijke als de lokale overheid...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!