Alles wat je nodig hebt, is je adem

Spirituele detox – Jesse van der Velde – Kosmos Uitgevers – 192 blz.

Bij dit boek was ik direct aangetrokken tot de vormgeving; strak, sprankelende spetters op de kaft en een rustgevend vormgegeven binnenzijde. Dat alleen al, zorgde ervoor dat ik erin bleef bladeren. Je kunt het lezen van begin tot eind, maar door de duidelijke hoofdstuktitels, is het terugbladeren op onderwerp ook eenvoudig.
In Spirituele detox beschrijft auteur Jesse van der Velde in begrijpelijke taal wat voor menig mens ingewikkeld of simpelweg onhaalbaar lijkt. Vanuit de hectiek van alledag draagt dit boek bij aan momenten van rust en stilstand.

Het boek bestaat uit drie delen, waarvan het eerste deel de helft van het boek in beslag neemt. In dit deel (Helen wat oud is) brengt de auteur je terug naar de aandacht voor wat er is. Wat draag je nog uit je verleden en wat draagt daarvan bij aan jouw heden? Door de duidelijke stappen en oefeningen in de groene kaders, word je als lezer uitgenodigd om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. De gebruikte wijsheden komen uit alle windrichtingen, gebaseerd op het pad dat de auteur aflegde.

“Heling werkt 7 generaties vooruit en 7 generaties achteruit. We worden geboren in een bestaande structuur. Denk maar eens aan de stamboom van je familie: je vader en moeder, je grootvader en -moeder van beide kanten. Er is echter nog een structuur waarin we geboren worden, alleen is die onzichtbaar: de energetische structuur van onze ouders en grootouders. We dragen energie van hen met ons mee in ons energieveld.”

Het tweede deel gaat over het leven van jouw waarheid. De auteur daagt je uit om te durven dromen, om er je adem aan te geven. Zo beredeneert hij dat mensen met moeite hun comfortzone verlaten, door de angst om te falen. Dit geeft te denken. Wat als alles morgen anders is; hoe wil jij dan dat het eruit ziet? Huidig gedrag en het kiezen voor nieuw gedrag, beschrijft hij op basis van de dramadriehoek. Voor de hand liggend en ook lekker duidelijk.

Tenslotte gaat het derde deel over het creëren van jouw leven. Best streng duwt de auteur jou je eigen verantwoordelijkheid in de schoot. En daarbij nodigt hij je uit je intentie te onderzoeken, te beschrijven en te uiten. En ook om daarna nog even terug te kijken op wat je achter je zou laten. Wellicht dat dit het laatste zetje geeft om het boek nog eens te lezen en daadwerkelijk met alle opdrachten aan de slag te gaan.
Zo blader ik er nog regelmatig in en pak er iets uit mee dat ik direct kan toepassen. Praktische tips, eenvoudige oefeningen en naar behoefte in te zetten diepgang, zorgen ervoor dat bewustwording met dit boek een continue proces blijft.

Yvonne Hogt

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!