Als je alles mag wensen wat je hartje begeert…

De waanzinnige wens- Brandon Robshaw โ€“ Vertaling: Karin Pijl โ€“ Illustraties: Elly Hees – Moon – 176 blz.

Als Sem een vallende ster ziet, wil hij snel een wens doen. Maar hij heeft zo veel wensen, hoe moet hij nou kiezen? Daarom wenst hij een miljoen wensen. Ze zullen toch wel niet uitkomen. Maar op magische wijze gebeurt het echt! Plotseling kan Sem alles wensen wat hij maar wil: een berg geld, een tijger, een bubbelbad of zwemmen als een haai, fluiten als een vogel of zo sterk zijn als de Hulk. Maar Sem ontdekt dat zijn wensen gevolgen hebben die hij niet had verwacht. Is het nou wel zo leuk om alles zomaar te krijgen?

Een leven waarin je alles kan wensen, dat lijkt zo mooi. Promotie, erkenning, liefde, talent, gezondheid, vriendelijkheid, niets is te gek voor de meteoor die Sems wensen laat uitkomen. Sem gebruikt zijn wensen voor het goede en weet zijn familie, vrienden en zelf vijanden blij te maken door allemaal mooie dingen voor hen te wensen.

“Toen ik de keuken in liep, was ze [moeder] een en al glimlach, en Ben en Merel ook. (Pap was al weg, die kon niet wachten om zijn reusachtige kantoor met uitzicht op de rivier te bekijken.) Het maakte een enorm verschil om iedereen zo vroeg in een goed humeur te zien. Normaal gesproken is iedereen ’s morgens bij ons thuis zo vrolijk als een bloedhond met maagpijn.”

Maar Robshaw eindigt met een wijze les. De moraal van het verhaal is dat het leven saai wordt als je alles kan krijgen wat je wil, als alles al weet voor het echt gebeurt. De wensen die Sem doet zijn wat clichรฉ, en de gevolgen zijn niet geheel onvoorspelbaar, maar de boodschap is mooi en duidelijk voor de jonge lezer.

De waanzinnige wens heeft een vrolijke, kleurrijke cover. Ieder hoofdstuk begint met een donkere pagina, met het hoofdstuknummer afgebeeld als een soort bat sign, het oproepteken van de bekende held Batman. Het boek is leuk voor kinderen vanaf 8 jaar, om zelf te lezen.

Felice Beekhuis

Boek bestellen!

Andere recensies

Confetti vriendschap โ€“ Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers โ€“ Georges Duby โ€“ Vertaling: Ger Groot โ€“ Noordboek โ€“ 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collรจge de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? โ€“ Frรฉnk van der Linden & Pieter Webeling โ€“ Luitingh-Sijthoff โ€“ 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!