Als het leven plots op zijn kop staat

Ruw verstoord – Jara Lee – Uitgeverij Elikser – 284 blz.

Ruw verstoordJara Lee is pseudoniem voor het duo Rachel en Jan van der Lee. Ze schrijven misdaadromans. Eerder schreven zij al drie boeken over een criminele bende in Zuid- Frankrijk.

Het verhaal speelt zich af in een klein, afgelegen plaatsje in Frankrijk. De tweelingbroers Louis en Pierre leiden een teruggetrokken leven op een boerderij. Ze zijn al op hoge leeftijd en hun neef Luc besluit bij hen in huis te komen wonen. Voor de oude heren wordt dit als een grote verandering ervaren, omdat Luc ook de nodige moderniseringen wil doorvoeren. Dit zet hun denk-en leefwijze al danig op de kop en als dan ook nog eens op een dag een moeder met dochter op de stoep staan in de stromende regen vanwege autopech, zijn ze helemaal van slag. De auto is zo goed als niet te repareren en de dames blijven logeren. Dan blijken ze ook nog een heel groot geheim met zich mee te dragen met alle gevolgen van dien.

Het verhaal kon mij, zeker in de eerste hoofdstukken, niet erg boeien. Het begin kwam ook wat oubollig over en had meer weg van een streekroman. Ik miste de spanningsopbouw die je bij de meeste misdaadromans wel vindt.
Hoewel er zich een groot drama heeft afgespeeld voordat de moeder en dochter op de boerderij komen en er ook erge gevolgen plaatsvinden tot op het erf van de boerderij aan toe, komt het verhaal maar moeizaam op gang. De ingrediënten van het verhaal zouden zich wel goed lenen voor een heel spannende roman, maar die spanning is niet goed uit de verf gekomen.

Wat ook stoorde, was dat er geen duidelijke hoofdstukken werden aangegeven. Soms stopte een hoofdstuk halverwege op de bladzijde en was dit wel duidelijk maar meestal liep het verhaal tot vrij ver door op de bladzijde en was de overgang naar een nieuw hoofdstuk niet zo duidelijk en had ik het gevoel dat het verhaal van de hak op de tak sprong. Dit had eenvoudig kunnen worden opgelost door de hoofdstukken van een nummer te voorzien.

De inhoud van het verhaal vond ik wel goed gevonden. De problemen van de moeder en dochter komen langzaam aan het licht en de mannen doen alles om de dames te helpen. Vanaf dat punt begon de spanning er meer in te komen en werd mijn nieuwsgierigheid toch nog getriggerd om door te lezen. De wending die het verhaal dan maakt vond ik goed gevonden, maar daar kan ik niet te ver over uit weiden zonder het plot te verklappen.

Voor liefhebbers van lichte romans en streekromans zou dit een prima boek kunnen zijn. Maar mocht je een echte misdaadromanlezer zijn, dan denk ik niet dat dit boek de verwachting waar kan maken. Al is er een misdaad, een dader en een slachtoffer en op zich een mooi verhaal wat goed in elkaar zit, toch miste ik dat stukje spanning waarbij je op het randje van je stoel gaat zitten en wilt weten hoe het afloopt.

Conny Schelvis

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!