Als je beste vriendin verdwijnt na een schoolfeest

Shock – Mel Wallis de Vries – De Fontein – 240 blz.

shockMel Wallis de Vries (1973) studeerde biologie en journalistiek aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Ze werkte o.a. als freelance journalist en in de marketing. Na de geboorte van haar eerste kind in 2005 stopte ze met werken en combineert ze haar moederschap met schrijven.
In april 2012 won ze de Prijs van de Jonge Jury met haar boek Vals. Twee jaar later werd ook haar boek Klem bekroond met deze prijs. Shock is haar tiende Young Adult boek.

Emma, Lily, Bo, Mabel en Anouk vormen een vriendinnenclub. Na een schoolfeest is Emma verdwenen. Alleen haar fiets, bebloede jas en telefoon worden gevonden. De meiden zijn verscheurd door verdriet en angst. Niemand weet wat er is gebeurd die avond met Emma.

Maanden later hebben de andere vier meiden hun leven weer een beetje opgepakt en besluiten de vakantie die ze met Emma zouden maken toch door te laten gaan. Ze vertrekken naar een camping in Frankrijk maar dan lijkt het of de moordenaar terug is, dat hij het dit keer achter hen aan zit.

Het verhaal beslaat de vakantieweek van de vier meiden: Lily, Bo, Mabel en Anouk. De layout ziet er goed uit. Het verhaal begint met een krantenartikel over de verdwijning van Emma, later in het verhaal komen er meer van dit soort artikelen langs. Vervolgens wordt het verhaal verteld door de vijf meiden. Elk stukje heeft in de bovenhoek een foto en de naam van degene die het vertelt. De stukjes zijn aan de korte kant, vaak maar 2 of 3 pagina’s. Persoonlijk vond ik dat te kort. Hierdoor ontstaat, met name in het begin, het gevoel dat er van de hak op de tak wordt gesprongen. Omdat je de personages en hun achtergronden nog niet kent, komt dat wat rommelig over. Af en toe vond ik dat het zelfs storend.

Het verhaal zelf zit goed in elkaar qua spanningsopbouw. Je denkt te weten wat er met Emma moet zijn gebeurd, maar je wordt toch op het verkeerde been gezet. Soms vond ik het wat vergezocht en dat tastte de geloofwaardigheid een beetje aan maar over het geheel vond ik het goed in elkaar zitten. Alles valt op zijn plaats en wordt mooi afgesloten.
Shock is een boek waarbij ik qua titel iets heel anders had verwacht, maar dat mij toch positief wist te verrassen. Mel Wallis de Vries heeft een prettige manier van schrijven die boeit en smaakt naar meer.

Conny Schelvis

Andere recensies

Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!