Als je beste vriendin verdwijnt na een schoolfeest

Shock – Mel Wallis de Vries – De Fontein – 240 blz.

shockMel Wallis de Vries (1973) studeerde biologie en journalistiek aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Ze werkte o.a. als freelance journalist en in de marketing. Na de geboorte van haar eerste kind in 2005 stopte ze met werken en combineert ze haar moederschap met schrijven.
In april 2012 won ze de Prijs van de Jonge Jury met haar boek Vals. Twee jaar later werd ook haar boek Klem bekroond met deze prijs. Shock is haar tiende Young Adult boek.

Emma, Lily, Bo, Mabel en Anouk vormen een vriendinnenclub. Na een schoolfeest is Emma verdwenen. Alleen haar fiets, bebloede jas en telefoon worden gevonden. De meiden zijn verscheurd door verdriet en angst. Niemand weet wat er is gebeurd die avond met Emma.

Maanden later hebben de andere vier meiden hun leven weer een beetje opgepakt en besluiten de vakantie die ze met Emma zouden maken toch door te laten gaan. Ze vertrekken naar een camping in Frankrijk maar dan lijkt het of de moordenaar terug is, dat hij het dit keer achter hen aan zit.

Het verhaal beslaat de vakantieweek van de vier meiden: Lily, Bo, Mabel en Anouk. De layout ziet er goed uit. Het verhaal begint met een krantenartikel over de verdwijning van Emma, later in het verhaal komen er meer van dit soort artikelen langs. Vervolgens wordt het verhaal verteld door de vijf meiden. Elk stukje heeft in de bovenhoek een foto en de naam van degene die het vertelt. De stukjes zijn aan de korte kant, vaak maar 2 of 3 pagina’s. Persoonlijk vond ik dat te kort. Hierdoor ontstaat, met name in het begin, het gevoel dat er van de hak op de tak wordt gesprongen. Omdat je de personages en hun achtergronden nog niet kent, komt dat wat rommelig over. Af en toe vond ik dat het zelfs storend.

Het verhaal zelf zit goed in elkaar qua spanningsopbouw. Je denkt te weten wat er met Emma moet zijn gebeurd, maar je wordt toch op het verkeerde been gezet. Soms vond ik het wat vergezocht en dat tastte de geloofwaardigheid een beetje aan maar over het geheel vond ik het goed in elkaar zitten. Alles valt op zijn plaats en wordt mooi afgesloten.
Shock is een boek waarbij ik qua titel iets heel anders had verwacht, maar dat mij toch positief wist te verrassen. Mel Wallis de Vries heeft een prettige manier van schrijven die boeit en smaakt naar meer.

Conny Schelvis

Andere recensies

Olifant heeft kriebel – Kaj Driessen – Illustraties: Barbara de Wolf – Samsara – 40 blz. Hoe komt een olifant aan die kriebel op zijn rug? Of beter gezegd: hoe komt hij er van af? Hij probeert van alles, maar hij kan zelf niet...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!