Alsof je achter op de motor zit

Route 8 – Daniëlle Boelens – Elikser – 286 blz.

route 8Daniëlle Boelens(1969) maakt sinds 1989 motorreizen. Vanaf november 2010 post zij online haar reisdagboeken die bijna 100.000 keer zijn bezocht. Zowel haar debuut Lingerie en motorleer als Route 8 zijn verhalen geïnspireerd op de reis die zij door Zuid-Amerika ondernam.

Mariëlle, de hoofdpersoon in Route 8, geniet van het leven als single nadat haar relatie is verbroken en laat niemand meer toe in haar hart. Ze vertrekt voor een half jaar naar Zuid-Amerika en raakt in Bolivia direct verwikkeld in een gepassioneerde romance met een veel jongere man uit haar internationale motorgroep.

Ze voelt zich veilig: hij is jong en gaat weer naar huis terug naar Nederland. Mariëlle vervolgt haar reis. Ze bezoekt het Amazoneregenwoud, maakt een tocht door Peru, onderneemt een roadtrip langs de kust van Brazilië, viert het nachtleven in Buenos Aires en komt tot rust in Patagonië. Reizend met alleen een rugzak leert ze te luisteren naar een nieuwe taal, die van haar hart.
“Getting lost will help you find yourself…”

Het boek draagt de ondertitel Bochtig en oneindig en de cover laat een bocht in de weg zien met een mooie oneindige natuur op de achtergrond. Het boek is opgedeeld in 22 korte hoofdstukken en heeft een lekker duidelijk lettertype. De hoofdpersoon ontvangt af en toe whats- app berichten (van de jongen waarmee ze een romance had op reis), die zijn in aparte vakjes tussen de tekst verwerkt en dat is een leuke afwisseling in de layout van de pagina’s. Het verhaal is vlot leesbaar en duidelijk geschrevenen zo dat het net lijkt of je de plaatsen in het boek zelf bezoekt. Alsof je achter op de motor mee gereden bent.

Naast het persoonlijk verhaal van Mariëlle, haar relaties met medereizigers en haar worstelen met de liefde haalt ze veel inspiratie uit het levensdoel van een ongeneeslijk zieke medereiziger; leef je droom, droom niet je leven.
Verder wordt er over de bezochte plaatsen verteld over de cultuur en geschiedenis.
Deze weetjes zijn een leuke afwisseling tijdens het lezen van Route 8. Hierdoor wordt het een reisverslag waar menig reisgids nog wel wat uit kan halen. Zelf ben ik niet zo’n globetrotter, maar na het lezen van dit boek heb ik het idee dat ik ook op reis ben geweest.

Conny Schelvis

Andere recensies

Het addergebroed van Slot Thetinga – Margaretha van Andel – Lemniscaat – 275 blz. Dit verhaal speelt zich af in de zeventiende eeuw in het Friese Wiuwert. Het Slot Thetinga wordt bewoond door de labadisten. Aanhangers van de leer van prediker Jean de Labedie....
Lees verder Categorie: Historische roman, Jeugdboeken
| Reageer!
Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!