Alsof je achter op de motor zit

Route 8 – Daniëlle Boelens – Elikser – 286 blz.

route 8Daniëlle Boelens(1969) maakt sinds 1989 motorreizen. Vanaf november 2010 post zij online haar reisdagboeken die bijna 100.000 keer zijn bezocht. Zowel haar debuut Lingerie en motorleer als Route 8 zijn verhalen geïnspireerd op de reis die zij door Zuid-Amerika ondernam.

Mariëlle, de hoofdpersoon in Route 8, geniet van het leven als single nadat haar relatie is verbroken en laat niemand meer toe in haar hart. Ze vertrekt voor een half jaar naar Zuid-Amerika en raakt in Bolivia direct verwikkeld in een gepassioneerde romance met een veel jongere man uit haar internationale motorgroep.

Ze voelt zich veilig: hij is jong en gaat weer naar huis terug naar Nederland. Mariëlle vervolgt haar reis. Ze bezoekt het Amazoneregenwoud, maakt een tocht door Peru, onderneemt een roadtrip langs de kust van Brazilië, viert het nachtleven in Buenos Aires en komt tot rust in Patagonië. Reizend met alleen een rugzak leert ze te luisteren naar een nieuwe taal, die van haar hart.
“Getting lost will help you find yourself…”

Het boek draagt de ondertitel Bochtig en oneindig en de cover laat een bocht in de weg zien met een mooie oneindige natuur op de achtergrond. Het boek is opgedeeld in 22 korte hoofdstukken en heeft een lekker duidelijk lettertype. De hoofdpersoon ontvangt af en toe whats- app berichten (van de jongen waarmee ze een romance had op reis), die zijn in aparte vakjes tussen de tekst verwerkt en dat is een leuke afwisseling in de layout van de pagina’s. Het verhaal is vlot leesbaar en duidelijk geschrevenen zo dat het net lijkt of je de plaatsen in het boek zelf bezoekt. Alsof je achter op de motor mee gereden bent.

Naast het persoonlijk verhaal van Mariëlle, haar relaties met medereizigers en haar worstelen met de liefde haalt ze veel inspiratie uit het levensdoel van een ongeneeslijk zieke medereiziger; leef je droom, droom niet je leven.
Verder wordt er over de bezochte plaatsen verteld over de cultuur en geschiedenis.
Deze weetjes zijn een leuke afwisseling tijdens het lezen van Route 8. Hierdoor wordt het een reisverslag waar menig reisgids nog wel wat uit kan halen. Zelf ben ik niet zo’n globetrotter, maar na het lezen van dit boek heb ik het idee dat ik ook op reis ben geweest.

Conny Schelvis

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!