Amazones, Atlantis, Armageddon en een strijd om magie

Ishtar Roodrug en het lot van de wereld – Peter van Rillaer – Celtica Publishing – 414 blz.

Ishtar-RoodrugPeter van Rillaer is in 1969 in Ukkel geboren, maar is een echte Leuvenaar. Al op jonge leeftijd hield hij zich met schrijven bezig. Toen hij tien jaar oud was, schreef hij zijn eerste korte verhaal De Rode Piraat en het gedicht Mies de Muis, dat nog een tijdje op de Leuvense kinderscholen werd gebruikt. Als tiener kreeg Van Rillaer belangstelling voor de esoterie (religies, spiritualiteit, mystieke stromingen). Vooral mythische verhalen en vertellen over verloren beschavingen en hun nalatenschap trokken zijn aandacht. Dit vormt dan ook de basis van Van Rillaers debuut Ishtar Roodrug en het lot van de wereld.

Ishtar Roodrug is krijger en huurmoordenaar en tot aan de dood loyaal tegenover haar stam. Voor een bloederige moord draait ze haar hand niet om, en ze is ook altijd bereid haar lichaam en charmes in de strijd te gooien. Dan sommeert stamleider Ma Ishtar om naar Sodom te gaan. Ze moet infiltreren in de harem van de invloedrijke Perseus om informatie te verzamelen en hem daarna te doden. Ze krijgt er te maken met de magiër Mercantor en stugge lijfwacht Etanin. Door wat ze in Perseus’ huis ontdekt en een reeks van visioenen, is ze van mening van Perseus’ leven cruciaal is om de wereld te redden. Ze doet er dan ook alles aan om hem te beschermen. Wat volgt is een lange reis, in het gezelschap van zes totaal verschillende mannen, en een krachtige strijd om de wereld voor de ondergang te behoeden. Zullen ze Atlantis bereiken en een oorlog kunnen voorkomen? Zal de wereld zoals Ishtar die kent blijven bestaan?

Het verhaal speelt zich af in een duister verleden, in een tijd waarin Atlantis en leven van de natuur nog een grote rol spelen in de wereld. Wetenschap en magie strijden om de macht. Moderne wapens tegen magische schilden, daar kan Ishtar met haar snelheid, schoonheid en scherpe sikkels weinig tegen beginnen.

“Ishtar zakte hoor haar knieën en hield haar sikkels beschermend voor zich. Wat zou ze nu een fortuin overhebben voor een degelijk schild! Honderden pijlen zoefden door de lucht. Iedereen in de groep keek er angstig naar en verwachtte gewond te raken. Zo ver kwam het echter niet. Plotseling was het kenmerkende geluid van krakende takken te horen. Verbaasd keken ze omhoog en zagen hoe een koepel van licht hen beschermde. Elke pijl vloog erop te pletter. Op het gezicht van Mercantor die zijn handen, waar een blauw licht vanaf schaalde, in de lucht hield, lag een genoeglijke grijns. ‘Zo gemakkelijk komen ze niet van ons af!’”

Grappig is nog dat Ishtar als Amazone gewend is om te leven in een vrouwenwereld, maar dat ze de reis naar Atlantis maakt met slechts mannen, zes mannen met elk hun eigen verhaal. Perseus de Atlantaan, Mercantor de magiër, Etanin de bewaker met een verborgen agenda, Hutné de snelle ex-soldaat, Gilgamesh de dwerg met temperament en de geheimzinnige Horus.

Van het begin tot het eind blijft Ishtar Roodrug en het lot van de wereld spannend. Elke keer gebeurt er wel iets, meestal met een verrassende wending. De hoofdstukken zijn wat aan de lange kant met 30 tot 60 bladzijden, maar het boek is toch goed leesbaar, met genoeg punten om zelf pauzes in te lassen. Peter van Rillaer heeft, zeker voor liefhebbers van Fantasy, een uitstekend debuut afgeleverd. De auteur schetst een compleet nieuwe beleving van onze eigen geschiedenis.

Felice Beekhuis

Andere recensies

De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!
Arie kanarie – Tim Gladdines – Illustraties: Lotte Vandewalle – Eenhoorn – 48 blz. Een prentenboek om heerlijk van te genieten. Wat me meteen opviel nadat ik het verhaal gelezen had, het verhaal eindigt met dezelfde drie regels als waar het mee begon. Zo...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!