Bak je een weg naar een nieuwe toekomst!

Bakken voor je leven -Sarah Vaughan- Vertaling: Anna Livestro – Fontein – 396 blz.

bakken voor je levenInhoud: Vijftig jaar gelden schreef Kathleen Eaden haar wereldberoemde bakboek dat sindsdien in geen enkele keuken ontbreekt. Ze was het boegbeeld voor de winkels van haar man, tot ze kort na het verschijnen van haar boek uit de publiciteit verdween. Nu is supermarktketen Eaden op zoek naar haar opvolger en organiseert een bakwedstrijd. De hoofdprijs is het nieuwe gezicht worden van de winkel. Vijf deelnemers, die elke hun eigen reden hebben om te bakken, staan in de finale.
Jenny probeert haar huis te vullen, Claire wil een beter leven voor haar dochtertje, Mike hoopt zijn kinderen te bereiken na de dood van hun moeder, Vicky wil bewijzen dat ze wel een goede moeder is en Karen wil perfect zijn met alles wat ze doet. Maar net als de originele mrs. Eaden komen de deelnemers er achter dat perfect gebak geen garantie is voor een perfect leven.

Bakken voor je leven is het debuut van Sarah Vaughan die jaren werkte als journaliste voor The Guardian. Het is een pakkende titel en de aanbeveling β€œvoor alle liefhebbers van Heel Holland Bakt , Master Chef en Cake Boss” spreekt gelijk tot de verbeelding. Een vrolijk gekleurde kaft met een foto van een dame die verlekkerd naar een cupcake staart maakt het af.
De indeling is origineel en leuk gedaan. Na een proloog die zich afspeelt bij Kathleen Eaden in 1964 gaat het verhaal van start in 2011, het jaar waarin de wedstrijd wordt georganiseerd.
Het boek is net als een kookboek ingedeeld in met titels als gebak, desserts, koekjes en brood. Elk gedeelte begint met een stuk over Kathleen Eaden en het schrijven van haar kookboek uit 1966 om vervolgens weer in het heden te springen en verder te gaan met het verhaal. De 41 hoofdstukken beginnen ook weer met een citaat uit een boek van Eaden.

Allereerst maak je kennis met alle vijf de finalisten en hoe ze samenkomen bij de auditie. In het begin is het wel even schakelen tussen de verschillende karakters en door de grote hoeveelheid informatie is dat wat rommelig. In de loop van het verhaal leer je ze wat beter kennen en komt er voor mijn gevoel wat meer diepgang en structuur in het verhaal waardoor het na deze start vlotter weg gaat lezen.
Persoonlijk vind ik het leuk gevonden om het boek deze indeling te geven door te verspringen van het leven van Kathleen en het heden. De deelnemers hebben een ideaalbeeld van haar voor ogen en in de loop van het verhaal leer je Kathleen nog het beste kennen van iedereen en blijkt dat ze heel anders geleefd heeft en heel andere dingen voor haar veel belangrijker waren dan dat over haar werd gedacht.

Sarah Vaughan weet in de huid te kruipen van al haar karakters en deze realistisch neer te zetten. Een originele feelgood roman en niet alleen voor bakfans. Want ook als je zelf nog niet eens een oven aan kunt zetten, is het een plezier om te lezen over al dat lekkers.

Conny Schelvis

Andere recensies

Propje – Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De wind in de wilgen – Kenneth Grahame – Bewerkt door Lou Peacock – Illustraties: Kate Hindley – Rubinstein – 98 blz. Toen ik dit boek in handen kreeg en doorbladerde, had ik maar één gedachte: van mij mogen ze alle klassiekers in zo’n...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De nomade – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 374 blz. Er zijn in het verleden veel vliegtuigkapingen geweest en die hebben gezorgd dat de controles op vliegvelden sindsdien heel uitgebreid zijn. Tegenwoordig zijn kapingen zeldzaam. Wie herinnert zich nog vlucht FR4978 van...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!