Berichten over Mocro Maffia verzameld

Mocro Maffia – Wouter Laumans & Marijn Schrijver – Lebowski Publishers – 220 blz. + 16 blz. met foto’s

mocro maffia“Hij hoort achter zich hoe de moordenaars blijven schieten op Said. Rida rent door. Hij moet overgeven. Het spuug op zijn gezicht en zijn kleren is geen reden om in te houden. Hij blijft rennen. In de verte klinken nog een paar schoten. Ze hebben Said van dichtbij afgemaakt.”

Deze quote die de flaptekst vormt van Mocro Maffia geeft een goed beeld van wat je als lezer van het boek kunt verwachten. Sensationele scènes afgewisseld met uitleg van het conflict dat zich in de Amsterdamse (en Antwerpse) straten afspeelt.

Begonnen als jonge ‘boefjes’ zijn de jongens van veelal Marokkaanse afkomst uitgegroeid tot rasechte criminelen. Drugs, wapens en geld beheersen hun levens. Wanneer er ruzie ontstaat, lijkt niemand nog veilig. Een paar jaar geleden trokken de mannen nog gezamenlijk door het land om juweliers te beroven, nu vermoorden ze elkaar met zware wapens in de strijd om cocaïnemiljoenen. Het is oorlog.

Maar wie staan er nu precies tegenover elkaar? En waarom? Dit zijn de vragen die journalisten Wouter Laumans, Panorama en Nieuwe Revu, en Marijn Schrijver, AT5 en Nieuwe Revu, proberen te beantwoorden in Mocro Maffia. Zij hebben het nieuws op de voet gevolgd en hebben navraag gedaan bij de politie en op straat, en hebben alles samengebracht in dit boek.

Mocro Maffia leest vlot en is bijna filmisch. Het is alsof je naar een uitgebreide uitzending van Opsporing Verzocht zit te kijken. Door de foto’s die de auteurs hebben toegevoegd, krijg je een goed beeld van alles wat er speelt in Amsterdam en daarbuiten.

Laumans en Schrijver hebben een actueel en heftig onderwerp makkelijk bereikbaar gemaakt voor iedereen. Het is geen diepgaande analyse of onderzoek, het is puur een beschrijving van wat er aan de hand is in de Nederlandse misdadigerskringen. Het boek is door de tijdsprongen en de personage- en onderwerpwisselingen af en toe wat chaotisch, maar toch geeft Mocro Maffia een goed beeld van wat er aan de hand is in de Amsterdamse onderwereld.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen
De eend die niet van water hield – Steve Small – Vertaling: Joukje Akveld – Luitiingh – Sijthoff – 32 blz. Een van mijn favoriete prentenboeken is er nu ook in kartonboek met mooi afgeronde hoeken, dus echt voor kleine kinderhandjes. Eend is echt...
Lees verder Categorie: Peuterboeken, Prentenboek
| Reageer!
Fun Jungle: Poten omhoog! – Stuart Gibbs – Vertaling: Dorette Zwaans en Rianne Aarts – Pelckmans – 304 blz. Wat een heerlijk boek! Een verhaal met droge humor, hier en daar wat sarcasme en zelfspot van de hoofdfiguur op een bijzondere locatie: Funjungle: dé...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!