Berichten over Mocro Maffia verzameld

Mocro Maffia – Wouter Laumans & Marijn Schrijver – Lebowski Publishers – 220 blz. + 16 blz. met foto’s

mocro maffia“Hij hoort achter zich hoe de moordenaars blijven schieten op Said. Rida rent door. Hij moet overgeven. Het spuug op zijn gezicht en zijn kleren is geen reden om in te houden. Hij blijft rennen. In de verte klinken nog een paar schoten. Ze hebben Said van dichtbij afgemaakt.”

Deze quote die de flaptekst vormt van Mocro Maffia geeft een goed beeld van wat je als lezer van het boek kunt verwachten. Sensationele scènes afgewisseld met uitleg van het conflict dat zich in de Amsterdamse (en Antwerpse) straten afspeelt.

Begonnen als jonge ‘boefjes’ zijn de jongens van veelal Marokkaanse afkomst uitgegroeid tot rasechte criminelen. Drugs, wapens en geld beheersen hun levens. Wanneer er ruzie ontstaat, lijkt niemand nog veilig. Een paar jaar geleden trokken de mannen nog gezamenlijk door het land om juweliers te beroven, nu vermoorden ze elkaar met zware wapens in de strijd om cocaïnemiljoenen. Het is oorlog.

Maar wie staan er nu precies tegenover elkaar? En waarom? Dit zijn de vragen die journalisten Wouter Laumans, Panorama en Nieuwe Revu, en Marijn Schrijver, AT5 en Nieuwe Revu, proberen te beantwoorden in Mocro Maffia. Zij hebben het nieuws op de voet gevolgd en hebben navraag gedaan bij de politie en op straat, en hebben alles samengebracht in dit boek.

Mocro Maffia leest vlot en is bijna filmisch. Het is alsof je naar een uitgebreide uitzending van Opsporing Verzocht zit te kijken. Door de foto’s die de auteurs hebben toegevoegd, krijg je een goed beeld van alles wat er speelt in Amsterdam en daarbuiten.

Laumans en Schrijver hebben een actueel en heftig onderwerp makkelijk bereikbaar gemaakt voor iedereen. Het is geen diepgaande analyse of onderzoek, het is puur een beschrijving van wat er aan de hand is in de Nederlandse misdadigerskringen. Het boek is door de tijdsprongen en de personage- en onderwerpwisselingen af en toe wat chaotisch, maar toch geeft Mocro Maffia een goed beeld van wat er aan de hand is in de Amsterdamse onderwereld.

Felice Beekhuis

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!