Beste jeugdthillerschrijver van dit moment

Pijn – Mel Wallis de Vries – De Fontein – 223 blz.

Mel Wallis de Vries is de succesvolste jeugdthrillerauteur van dit moment: Met Vals won ze de prijs voor de Beste Vrouwenthriller in 2010, en het boek werd in 2011 bekroond als de beste Crimezone YA-thriller. Met haar thrillers Vals, Klem, Wreed, Shock en Schuld won ze in 2012, 2014, 2015, 2016 én 2017 de Prijs van de Jonge Jury, en met Wreed won ze ook de Hebban Award voor de beste YA-thriller. Met Shock won ze in 2015 de Hebban Award voor het beste Nederlandstalige YA-boek. De boeken van Mel Wallis de Vries zijn razend populair. Haar jeugdthrillers worden in diverse landen uitgegeven.

Op een prachtige, warme nazomeravond wordt het levenloze lichaam van een meisje gevonden. De dader heeft haar laatste minuten op Snapchat gedeeld. Het is het gesprek van de dag. Zeker als ze niet het enige meisje blijkt te zijn. Vijf meisjes die elkaar niet kennen. Eén dader die de politie te slim af is. En iedereen kan meekijken. Niemand is perfect, maar wat als de hele wereld dat ineens te zien krijgt?

In Pijn volgen we Mandy, een gewoon meisje, met gewone vriendinnen, maar helaas met een moeder die erg ziek is en in het ziekenhuis ligt. Tot zover lijkt dat het grootste probleem is het leven van Mandy. Maar dan wordt er een dood meisje gevonden, en Mandy’s hele school staat op zijn kop. De tieners betrekken dit onmiddellijk op zichzelf en de angst is groot. Zeker als een tweede en derde meisje worden gevonden. Het lijkt er op dat niemand veilig is.

Het is begrijpelijk dat Mel Wallis de Vries zo populair is onder jonge lezers. Ze schrijft knallers van boeken in een heel toegankelijke stijl. De boeken zijn spannend, maar toch makkelijk. Ze vult hiermee een gat in de markt: jonge meiden die meer willen dan de standaard jonge meidenboeken. Daarbij is er veel aandacht besteed aan de vormgeving van dit boek. Knalroze letters en een zijkant die daarmee matcht. Daarbij zitten er nog roze elementen in het boek zelf. Dat bewijst wel weer dat Pijn toch een echt meidenboek is.

Ook voor de oudere lezer, is Pijn een prima tussendoortje. Een roze boek in plaats van een roze koek. Het boek leest makkelijk weg en de spanningsboog blijft redelijk goed gespannen. Het verhaal loopt wel lekker, en wordt regelmatig onderbroken voor een moord. Net als je denkt, wie komt er nu? Dan slaat de moordenaar weer toe. Hierdoor blijft het hele verhaal goed op gang. Wat mij betreft had het 3-jaar-later-hoofdstuk niet gehoeven. Het voegt voor mij weinig toe. Maar het is wel fijn voor de lezers die altijd graag willen weten hoe het met de personages verloopt na een verhaal.

Felice Beekhuis

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!