Betoverend metaal

Brons – Linda Dielemans – Illustraties: Sanne te Loo – Fontaine uitgevers – 184 blz.

Auteur en archeologe Linda Dielemans betoverde mij met haar jeugdroman Schaduw van de leeuw, en met Brons doet ze die betovering nog eens dunnetjes over.
Wat een prachtig boek heeft Dielemans gemaakt, een boek waarin fictie en non-fictie op een aantrekkelijke manier met elkaar zijn verweven, waardoor het niet alleen een interessant informatief boek is geworden, maar ook een heerlijk leesboek.

Meteen in de inleiding vertelt Dielemans al iets over hoe mensen in de Bronstijd leefden, hoe hun huizen eruitzagen, wat ze aten en wat ze droegen. In een uiterst prettige schrijfstijl maakt de auteur ons vervolgens in het hele boek deelgenoot van alle informatie die je over metalen kunt bedenken, zonder één moment het gevoel te hebben dat er louter weetjes worden opgelepeld. Integendeel, je wordt meteen meegenomen in een magisch verhaal.

Veel van de informatie die de auteur ons aanreikt, komt uit de koker van de Leidse archeologieprofessor David Fontijn, die de auteur zelf als docent heeft gehad.
Ieder hoofdstuk heeft een specifiek onderwerp, waarin de auteur als het ware in het hoofd van de bronstijdbewoner is gekropen, waardoor het boek heel beeldend leest. Ook legt de auteur regelmatig de link tussen vroeger en nu, zodat kinderen zich ook bewust worden van de toegevoegde waarde van metaal in hun dagelijkse leven, zoals punaises, paperclips en ringetjes waar de veters van je schoenen doorheen gaan. Waar zouden we zijn zonder metaal?

In de fictieve verhalen weet Dielemans de voorwerpen die ze beschrijft op een originele manier tot leven te wekken door ze eenvoudigweg tot personage te maken. Dit kan heel gemakkelijk tot een geforceerde kunstgreep leiden, maar bij Dielemans ga je ook als volwassene moeiteloos met vertellende brokken ijzererts en pratende zwaarden en bijlen mee.

Maar Brons is niet alleen bijzonder vanwege de tekst. De oogstrelende tekeningen van Sanne te Loo zijn een schot in de roos en de sfeer van de illustraties sluit perfect op de teksten aan. Kortom, een lust voor het oog, waarin ik de vormgeving niet onvermeld wil laten. Leentje van Wirdum heeft overduidelijk alles in het werk gesteld om het boek een prachtige uitstraling te geven. Een woordenlijst, een kaart met vindplaatsen, en losse tekeningen van bestaande grotgravures maken dit boek af.

Tiny Fisscher

Boek bestellen!

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!