Bizar bijzondere kinderen proberen de wereld te verbeteren

Het verborgen paleis van Narada – Roos Boum – Droomvallei – 216 blz.

Narada-kaftRoos Boum (1963) heeft na de Havo meerdere opleidingen gevolgd, en is tot 2000 trainer in de paardensport geweest en woonconsulent bij een woningbouwvereniging. Daarna emigreerde ze naar Zuid-Frankrijk. Ze woont er met haar man en 21 dieren op een rustige boerderij en vond er in 2006 rust om boeken te gaan schrijven. Daarnaast was Boum tot 2011 redacteur voor het tijdschrift Pure Thrillers, jurylid van de PTA, schrijfcoach voor de fantasymanuscriptenwedstrijd van Castlefest/Pure Fantasy. In 2013 won Roos Boum meerdere schrijfwedstrijden, en in 2014 de Nieuwe Schrijvers Prijs . In 2014 kwam ook haar ‘interactieve’ boek Het verborgen paleis van Narada uit, dat ze gemaakt heeft in samenwerking met een groep kinderen.

Natasja is een leuke meid van bijna 15 jaar, maar ze heeft nachtmerries die echt uitkomen! Niemand gelooft haar, tot een aparte halsketting waar ze over droomt in haar bezit komt. Dan gebeuren er rare dingen en belandt Natasja in India. Daar leert ze Bart kennen. Bart is hoogbegaafd, zegt te vaak ‘bijzonder bizar’, en gaat voor de 2129e keer naar de wc. In het Verre Oosten beleeft Natasja razend spannende avonturen en komt terecht in het verborgen paleis van Narada. Wie is toch die Narada? En wat moet hij van Natasja? Niets is wat het lijkt. Natasja ontmoet mensen die net zijn als zij, die anders zijn dan anderen. Ze komt Marc tegen die vroeger Romein is geweest, Liv die een bijnadoodervaring heeft gehad en Svanhildur die net als Natasja voorspellende dromen heeft. Tenminste, als jij als lezer daarvoor kiest.

Net als hoofdpersoon Natasja, moet je als lezer zelf keuzes maken. Helpt Natasja de wereld te verbeteren? Overleeft ze de avonturen? Kan ze veilig terug naar huis? De keuze is aan de lezer. Schrijfster Roos Boum noemt Het verborgen paleis van Narada zelf een ‘Two-way-boek’. Er bestaan meerdere verhaallijnen naast elkaar, waardoor je zelf kan kiezen wie je volgt, wie je ontmoet, en hoe het verhaal afloopt. Het is leuk om zelf invloed te hebben op hoe het Natasja verder vergaat. Bevalt het einde je niet? Dan begin je toch gewoon opnieuw.

Kinderen hebben niet alleen invloed op de afloop, maar ook op het ontstaan van het verhaal. Boum heeft namelijk de hulp van kinderen ingeroepen om het verhaal te schrijven. Ze vroeg kinderen van 12 tot 15 jaar wat zij belangrijk vonden aan het milieu en heeft de suggesties gebruikt voor het boek. Samen met eigen ervaringen en gebeurtenissen, is Het verborgen paleis van Narada het resultaat. Ook voor de cover heeft Boum hulp ingeroepen. Ze heeft een wedstrijd georganiseerd voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Het resultaat was veertig ontwerpen, waarvan een aantal zeer geschikt voor de omslag van het boek. Uiteindelijk zijn de twee ontwerpen van Josse Pommé (17 jaar) en Kati Hartman (12 jaar) samengevoegd tot de cover van Het verborgen paleis van Narada. Hierdoor mag Roos Boum haar boek met recht ‘interactief’ noemen.

Milieuproblemen, bijzondere kinderen, en avonturen in een vreemd land. Dit zijn de ingrediënten van Het verborgen paleis van Narada, en geven uren leesplezier voor jongeren. Het is zo leuk om zelf te mogen kiezen, dat het jammer is dat er niet nog meer opties in het boek zijn verwerkt. Onderweg in Het verborgen paleis van Narada kun je meerder keren voortijdig stoppen of stukken overslaan. Maar ik raad iedereen aan om gewoon lekker het hele boek te lezen.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Maysa & Musa en de geheimzinnige verdwijning – Zanib Mian – Vertaling: Najiba Abdellaoui – Illustraties: Kyan Cheng – Volt – 208 blz. Geweldig dat dit boek vertaald is, zodat wij in Nederland ook kennis kunnen maken met een verhaal dat in een heel...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Voorleesboek
| Reageer!
De helft van mij – Nadine Swagerman – Kluitman – 298 blz. Nadine Swagerman werkt als tekstschrijver, heeft haar eigen tekstbureau en is auteur van YA verhalen. Ze debuteerde in 2018 met de titel Eén waarheid en ontving hiervoor in 2019 de Jonge Jury...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Van appeljood tot zuurjood – Ewoud Sanders – Walburgpers – 320 blz. Joden waren voor honderden jaren lang uitgesloten van vele beroepen. Toen ze vanuit alle winstreken naar Nederland kwamen, werden ze eerst geweerd uit de Gilden. Zowel de landelijke als de lokale overheid...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!