Bloedstollend verhaal

Alles voor jou – Susanne Koster – Clavis Uitgeverij – 259 blz.

Sem en Donna zijn al jaren beste vrienden en delen lief en leed met elkaar. Als ik het zo lees, hebben die twee een wel heel innige vriendschap. Een beetje beklemmend, zelfs. Sem komt over als een verlegen en geduldige jongen, terwijl Donna een pittige tante is en een tikkie dominant. Wanneer Sem op kamers gaat wonen besluit Donna om bij hem in hetzelfde huis in te trekken. Sem zit daar eigenlijk niet op te wachten, maar als Donna eenmaal iets in haar hoofd heeft, krijg je het er niet meer uit, dat is wel duidelijk. Donna blijkt een drammerig meisje te zijn waar je de kriebels van krijgt, maar uiteindelijk wil ze gewoon Sem’s aandacht en lijkt ze bang haar beste vriend kwijt te raken.

Gelukkig vindt Donna na een tijdje een baantje, dankzij twee medebewoonsters, die op het platte dak een eigen planten- en kruidentuintje hebben. Even lijkt het erop dat Donna eindelijk iets anders om handen heeft behalve haar vriend Sem, maar al snel blijkt ook dat niet te helpen. Wanneer er een nieuwe liefde in Sems leven verschijnt beginnen er steeds vreemdere dingen voor te vallen. Het botert niet zo goed tussen deze nieuwe liefde en Donna. Als Sem en Donna op een dag allebei een ongeval meemaken, waarbij Sem ernstig gewond raakt,  lijkt hun vriendschap weer helemaal als vanouds te herstellen. Donna besluit Sem te verzorgen totdat hij weer helemaal is hersteld, maar wil ze dat wel echt?

In het begin van het boek maak je eerst kennis met de twee hoofdpersonen, Sem en Donna, en lijkt het boek meer weg te hebben van een roman. De hoofdstukken worden afwisselend vanuit Donna’s en Sem’s perspectief verteld, wat het verhaal wat extra’s geeft. Wanneer je halverwege het boek komt, kan je het eigenlijk niet meer wegleggen. Je voelt dat er iets niet klopt, maar wat er nu precies aan de hand is blijft verborgen. Ik wilde echt weten hoe het af ging lopen, het wordt steeds spannender en eindigt bloedstollend. Tot de laatste letter. De laatste keer dat ik met zoveel spanning een boek las was het boek Silence of the lambs en dat is toch al wat jaartjes geleden.

De cover van het boek is al intrigerend. Waarom valt iemand op deze manier naar beneden? Wat is er precies gebeurd? En wanneer krijgen we in het boek te horen wat er precies is voorgevallen bij die mysterieuze val? Op dat antwoord moet je een tijdje wachten, maar uiteindelijk wordt alles, ook de titel, helemaal duidelijk. Het boek valt in de categorie young adult, en het zal jongeren zeker aanspreken, maar ik denk dat de doelgroep heel wat breder is, want het is gewoon een ontzettend goed boek en vreselijk spannend. De hoofdpersonen zijn herkenbaar en hun karakters worden goed neergezet. Iedereen kent wel een Sem en een Donna, tot op zekere hoogte. 

Dit boek zit heel goed in elkaar, nergens is het verhaal onlogisch of gebeuren er dingen die eigenlijk niet kunnen. Achterin het boek vind je een lijst met informatiebronnen. Ik heb vaker boeken gelezen waarbij de schrijver vertelde zich verdiept te hebben in bepaalde aandoeningen, maar al lezende gebeurden er dan toch dingen in het boek die te onlogisch waren of verliep het verhaal stroef. Dat is bij dit boek niet het geval en dat leest, moet ik eerlijk zeggen, behoorlijk prettig. Tel daar nog een vlotte schrijfstijl bij op en innemende hoofdpersonen (nou ja, op Donna na, dan) en het boek is compleet. Susanne Koster komt beslist op mijn lijst met ‘Auteurs waar ik meer boeken van wil lezen’.

Corine Gorter

Boek bestellen!

Andere recensies

Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!